Under tisdagen meddelades de sista besluten om 2023 års licensjakt på lodjur. Foto: Olle Olsson

Beslut: 201 lodjur får licensjagas – flest i södra förvaltningsområdet

Tidigare har länen i de mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdena meddelat beslut om licensjakt på lodjur. I dag presenterade de två sista länen sina beslut, och totalt får som mest 201 lodjur fällas i landet.

Lodjursstammen har varit på frammarsch i flera delar av landet, vilket till viss del också syns på tilldelningen vid årets licensjakt.
I Kalmar län beslutades att 32 lodjur får fällas, vilket får sägas vara en stadig ökning från fjolårets tilldelning på 12.

Även i Östergötland blev tilldelningen markant högre då den 2022 var 10 lodjur, medan det i år får fällas 28.

Samtliga län får besluta om lodjursjakt

Gävleborg toppar mellersta

I det mellersta rovdjursförvaltningsområdet blev tilldelningen högst i Gävleborgs län, där 30 lodjur som mest får fällas. I Uppsala blev antalet fyra, Dalarna 17, och Örebro två – medan det i Stockholms län inte blir någon jakt alls.

Ja till lodjursjakt trots överklaganden

Sparas för skyddsjakt

Besluten i de nordligaste länen har tagits längre in på inventeringssäsongen. I Västernorrland beslutades om jakt på 12 lodjur, medan Länsstyrelsen i Norrbotten ansåg att de fåtalet lodjur som jakt kan tillåtas på bör sparas för eventuella skyddsjakter för att minska skadorna inom renskötseln.

Sista besluten tagna

Under tisdagen meddelade de två sista länen, Jämtland och Västerbotten sina beslut.
I Jämtlands har stammen de senaste åren sänkts mot länets förvaltningsmål, vilket man nu anser sig ligga i nivå med. Under årets licensjakt får 21 lodjur fällas.

Länet delas in i åtta jaktområden, varav område 2, 4 och 8 i år omfattas av förändringar. Där kommer nämligen jakten att riktas mot ensamma djur, varpå det kommer att krävas att djuret först bakspåras.

– Bakspårning är ett krav för att säkerställa att hona med ungar inte skjuts av misstag, säger handläggare Martin Bergwall i ett pressmeddelande.

Jämtland tillåter jakt på lodjur – men här måste de bakspåras först

I Västerbotten konstaterar länsstyrelsen kort att det preliminära resultatet från inventeringen visar att antalet lodjur är ungefär lika många som förra året, och att stammen ligger under målnivån. Problembilden inom rennäringen är främsta anledningen till att jakten tillåts, framhåller myndigheten.

– Med årets låga tilldelning på endast fyra djur i två utpekade områden räknar vi med att kunna hålla lodjursstammen på en acceptabel nivå, samtidigt som vi bidrar till att minska problembilden kring lodjuren inom rennäringen, säger biträdande enhetschef Ulf Bergelin i ett pressmeddelande på länsstyrelsens hemsida.

Totalt har landets länsstyrelser meddelat en tilldelning om 201 lodjur, varav flest i det södra rovdjursförvaltningsområdet – där jakt tillåts i fyra av länen.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev