Nu börjar ett nytt jaktår!

Av: Malou Kjellsson

Jaktåret börjar den 1 juli.

Och i Sverige, detta fantastiska jaktland, går det att jaga året runt! För den som orkar och vill.

Jaktåret börjar efter föryngringsperioden. Det skulle bli konstigt om jaktåret började 1 januari, mitt under jaktsäsongen. Det är regeringen som beslutar om vilka arter som får jagas och när. Olika jakttider gäller för olika arter och de varierar även mellan olika län i landet. I Jakt­förordningens bilagor 1–4 beskrivs vilka arter som får jagas och vilka jakttider som gäller. Foto: Jan Henricson

Juli

Jaktåret börjar! Juli känns kanske inte som en jaktmånad och ofta har man annat för sig än att jaga, som att sola sig sönderbränd, bada i iskalla hav, flänga runt med gräsklipparen och grilla, grilla, grilla. Men för den riktigt jaktsugna finns det faktiskt en del att jaga. Och juli är förväntans månad.

Den 1 juli blir kråka, skata och kajor lovliga. Den som till exempel inte lyckades så bra med revirkråkorna på våren, har en ny chans nu när kråkungarna lämnat boet. Fram med fällorna eller kråkbulvaner och lockpipa. Att sitta ute några tidiga sommarmorgnar är aldrig fel, om man bara orkar upp. För tidigt blir det.

I juli är vildsvinen också lovliga och markerna måste spanas av inför bockjakten. Och räv och grävlingsfällorna ska skötas om.

Foto: Jan Henricson

Augusti

Äntligen augusti! Vilken månad har så många magiska datum? Säg 16 augusti och alla jägare vet vad du menar. För att inte tala om 21 augusti eller 25 augusti.

Augusti är en fantastisk jaktmånad. Nu blir många av våra jaktbara arter lovliga. Vädret är varmt och skönt (om än lite myggigt), och för den som har semester finns hur mycket som helst att göra.

Redan 1 augusti blir räven lovlig i hela landet. Passa på att vakta på räv samtidigt som du spanar av markerna inför bockjaktspremiären den 16 augusti. Eller varför inte försöka locka in räven med harskri? Garanterat en spännande jaktform.

Grävlingen blir också lovlig den 1 augusti och för den som har en hund som ställer grävling erbjuds härliga sammetslena augustikvällar och nätter. Har du aldrig provat på detta så be att få följa med ut.

För alla som blivit bitna av fällfångst är det nu också äntligen dags att gillra fällorna, som naturligtvis har förberetts enligt konstens alla regler.

Augusti är även fågeljägarnas stora månad. Att nämna alla fågelarter som blir lovliga denna månad skulle ta allt för stor plats, men en sak är säker och det är att fågelhundsjägare av alla de sorter hyser djup vördnad för datumet 25 augusti då skogsfågeln blir lovlig. Ripjakt på fjället, jakt på tjäder och orre i skogslandet, lockjakt på järpe … Ja, här finns mycket att göra.

Lockjakt på järpe är en jaktform som fallit lite i glömska, men som är utomordentligt trevlig. Järpen finns inte heller bara i de norra delarna av landet som många tror. Gå ut och vissla, så får du kanske svar!

När det gäller fågeljakt så blir också de flesta andfåglar och gäss lovliga i mitten eller i slutet av augusti.

I augusti ska heller inte björnjakten förglömmas. En jaktform som vinner allt större terräng.

Foto: Jan Henricson

Augusti är även fågeljägarnas stora månad.

Foto: Jan Henricson

September

Hösten börjar göra sitt intåg och september är väl framför allt älgjägarnas månad. Första måndagen i september blir älgen lovlig i stora delar av landet och jägare från söder, som inte orkar vänta till oktober, vallfärdar norrut.

Det är hemvändartider, och älgjaktsfesterna står som spön i backen i byarnas hembygdsgårdar.

Nu är det dags att släppa harstövarna också. Och rapphönsentusiasterna kan få sitt från och med den 16 september.

Oktober

Nu är hösten här på riktigt och älgjakten börjar i de södra delarna av landet. För alla med drivande hundar är väntan över och flera månaders härliga drev ligger framför hundförare och passkyttar. Fasanen blir lovlig den 1 oktober och snart återvänder fågeljägarna från skogsfågeljakterna norröver, liksom en del norrlänningar byter fjäll och myr för vidsträckta fält i de södra delarna av landet.

I oktober blir också bävern lovlig, även om många inte har tid (eller  lust) med detta nu utan jagar bäver på våren.

Foto: Jan Henricson

Foto: Jan Henricson

November

November är verkligen en jaktmånad som heter duga. En underbar månad. Vare sig man jagar småvilt eller storvilt finns det massor att göra. Myggen är borta och ormarna har gått i vintervila, kan det bli bättre?

Många människor tycker att november är årets tråkigaste månad. Men inte om man är jägare!

November kan förvisso vara lite blöt och blåsig, men vad gör det? Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder …

December

December är en mycket bra jaktmånad. I alla fall i slutet, då många av oss har mycket ledigt.

Det mesta är lovligt och de som klagar på denna mörka årstid vet inte vad han eller hon pratar om. Eftersom det inte blir ljust så tidigt, så behöver man heller inte gå upp så tidigt!

Och eftersom mörkret faller redan på eftermiddagen så innebär det att man faktiskt orkar jaga dygnets alla ljusa timmar, dag efter dag, och hinner ändå med att sova och umgås med familj och vänner!  Om man inte är såld på vakjakt på räv eller vildsvin förstås.

Årets sista dag tillbringas förslagsvis tillsammans med några goda vänner och en bra stövare.

Foto: Jan Henricson

Januari

Nytt kalenderår, men samma gamla jaktår. Efter en liten paus på nyårsdagen är det bara att öppna vapenskåpet igen. Januari är ofta en mycket bra månad. Förhoppningsvis har det kommit lite snö även i de södra delarna av landet, och spårsnö är alltid spännande.

En viss desperation brukar dock märkas hos en del hundägare. Snart är det ju slut på det roliga. Men hundarna är troligtvis i toppform, så det är egentligen bara sådant där som arbete och skola som sätter stopp för jagandet. Och om det kommer mycket snö.

Men det är nu den där sista älgkalven ska komma i pass och man har sista chansen på en fasantupp. Och om vädret står en bi kan det också bli oförglömliga upplevelser på de sista sjöfågeljakterna.

Norröver är det toppjakt på orrtuppar och tjädertuppar som står på programmet. Eller ripjakt. Nu är det dock inte hundarna som gäller, utan skidorna.

I några Mellansvenska län jagas det också varg denna månad. Om inte någon domstol stoppat jakten…

Foto: Jan Henricson

Februari

Februari är en högtidsmånad för stövarjägarna. Nu blir de inbjudna till jaktlag överallt som i brist på annan hundjakt vill jaga hare och räv. Och stövarjakt kan vara allt från några få jägare som samlas, till stora tillställningar med jägare som strålar samman från flera socknar. Socialt är det i alla fall.

För den som inte känner sig så social kan smygjakt på dov vara ett alternativ. Eller spårningsjakt på mård – garanterat spännande och konditionshöjande. Ripan är också fortfarande lovlig.

Foto: Jan Henricson

Foto: Olle Olsson

Mars

Mars kanske skulle kunna kallas klappjakternas månad. Jaktlagen kan liksom inte säga hejdå till varandra. Räv är naturligtvis bytet, men effektivast kanske lockjakten eller vakjakten ändå är. Eller din rävfälla.

Under senare år har mars i allt större delar av landet blivit lojaktens månad. Lojakt är en spännande jakt på ett spännande vilt.

April

April är lika med kråkmånad för många jägare. Nu kommer bulvaner och kamouflagenät fram.

Månaden april är en förvånansvärt trevlig jaktmånad. Det är inte helt fel att sitta ute en kall aprilmorgon, se solen gå upp och lyssna på vårens ankomst.

Den 16 april blir vuxna vildsvin åter lovliga och det är dags att jaga bäver, eller i alla fall planera för att jaga bäver.

I norr finns det fortfarande chans att jaga räv.

Foto: Jan Henricson

Maj

”Sköna maj välkommen.” Att jaga bäver en tidig majmorgon eller sen majkväll är en upplevelse. Fågellivet är ofta intensivt, myggen har ännu inte hunnit vakna och det doftar vår.

I många län är det också dags för vårjakt på bock.

Foto: Jan Henricson

Sverige är ett avlångt land. Jakten börjar och slutar inte samtidigt överallt för alla arter. För att hålla koll på vad som gäller är Jägareförbundets jakttabell en utmärkt liten skrift. I varje nummer av Svensk Jakt kan du också läsa om vad som är lovligt den månad som tidningen kommer ut. Jakttiderna finns också på www.jagareforbundet.se

Juni

Jaktåret närmar sig sitt slut. Bockjakten pågår ytterligare några veckor, sedan är det sommar på riktigt och semestern hägrar.

Det är nu efter midsommar vi borde jaga morkulla på sträck. Saknaden är som en tagg i bröstet. I sommarskymningen står du där och lyssnar på knispandet och knorrandet, och kan inte låta bli att memorera bra pass. Mirakel kan ju ske, eller hur?

Om jaktabstinensen blir för svår och du bor i vildsvinsland är det bara att smyga ut på ännu ett vakpass. Och över tornet flyger morkullorna retfullt lågt…

Men snart börjar ett nytt jaktår.

Materialet har tidigare publicerats i Svensk Jakt.

Foto: Jan Henricson

Ständigt pågående arbete

För Jägareförbundet är arbetet med jakttiderna en ständigt pågående process. Det finns en beredningsgrupp som kallas forsknings- och förvaltningsgruppen.

Gruppen lämnar förslag till förbundsstyrelsen som i slutänden fattar det formella beslutet om ett nytt jakttidsförslag.

Styrelsen skickar ut detta förslag på remiss inom Jägareförbundet innan det lämnas till jordbruksdepartementet, som också skickar förslaget på remiss till alla berörda parter.

[really_simple_share]