fredag 27 januari

Premium

Ulf Lindroth ger sin syn om Bergara BA13 i vår webb-tv.

Webb-tv: Lindroth om Bergara BA13

PremiumTV

Enkelskottaren Bergara BA13 är ett intressant vapen i sig. Kalibern .300 AAC Blackout har börjat göra sig ett namn inte minst bland trädskällarjägare. Tillsammans blir de en spännande småviltkombination. Det menar Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth.

Ulf Lindroth Publicerad 19 december 2020 - 08:45

Ulf Lindroth om Bergara BA13. 

 

De jägare som kan tänka sig en enkelskottsstudsare vinner några omedelbara fördelar. Vapnet blir kortare eftersom det inte behövs någon låda. Samtidigt kan låsningen göras stark och symmetrisk, vilket skapar förutsättningar för god precision.

Bergara BA13 Take Down är ett intressant alternativ i den här kategorin. Längden varierar beroende på modell, men håller sig under 90 centimeter. Vapnet är mycket enkelt att ta isär och sätta ihop. Det finns också i olika utföranden vad gäller ytbehandling och stockar.

 

Syntetmaterial

Testvapnet var blånerat med en svart tumhålskolv i syntetmaterial. Pipan var gängad 5/8”x24 och provsköts med ljuddämpare.

Vapnet bryts med hjälp av en hävarm på varbygeln. Det saknar säkring – den utvändiga hanen fyller den funktionen. Den är lätt att spänna och kan opereras helt ljudlöst.

Provskjutningen gav ett godkänt resultat. Kalibern är inte flackskjutande och på de aktuella skotthållen räcker testets precision till även för fågeljakt med trädskällare. Spontant tror jag dock att det går att få den här studsaren att skjuta avsevärt tätare. Men tillgången på fabriksammunition var och är begränsad, så handladdaren har en fördel.

 

Robust och rolig

Detta kan absolut vara vapnet för åtskilliga småviltjägare, men personligen skulle jag nog välja en träkolv för att enklare kunna göra permanenta kolvanpassningar. Kompakt, robust och roligt att skjuta med är det definitivt.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram