fredag 23 februari

Premium

Realistiskt övningsskytte mot anfallande björn.

Realistiskt övningsskytte mot anfallande björn. Foto: Frida Kronberg

Enkelt och smart sätt att träna kulskytte mot rörligt mål

PremiumTV

Vill du utveckla kulskytteträningen mot till exempel en attackerande björn? Vi ger tips på hur du enkelt och relativt billigt kan gå tillväga.

Genom att använda en radiostyrd bil, bra björnfigurer och ballonger har björnjägaren Daniel Birgersson från Alfta utvecklat ett bra och realistiskt övningsskytte för en attackerande björn. Men genom att byta till exempelvis en vildsvinsfigur kan metoden lika gälla gälla annat skytte.

– Jag såg någon på sociala medier som hade byggt om en radiostyrd bil för övningsskytte och då bestämde jag mig för att göra något som kan passa i min skytteträning inför björnjakten, säger Daniel Birgersson.

 

Foto: Frida Kronberg

Därför köpte han en radiostyrd bil för ett par tusen kronor på postorder. Därefter monterande han bort karossen, fixade ett fäste som kan hålla tavlan och stabiliserade upp bilens bakvagn med en gängstång så att den inte skulle bli för baktung.

– Bilen ska göra 50 kilometer i timmen så det är skaplig fart, säger Daniel Birgersson.

Ett exempel på skytteträning som han själv kör är att sätta upp två ballonger på tunna gängstänger

– Först ska man skjuta på ballongerna. När det första skottet går kör en kompis bilen rakt emot mig. Sedan ska jag skjuta sönder även den andra ballongen och till sist hinna med ett bra skott även mot björnfiguren, förklarar Daniel Birgersson.

Att skjuta under tidspress är inte alltid så lätt och även om skyttet mot ballongerna vanligtvis är enkelt blir det en helt annan sak när ”björnen” kommer rakt emot dig.

Bilen har modifierats med ett fästa för figuren och en gängstång i bakkant.

Bilen har modifierats med ett fästa för figuren och en gängstång i bakkant. Foto: Frida Kronberg

Det finns givetvis hur många varianter som helt hur man utformar skytteträningen med den radiostyrda bilen. Och vill man inte skjuta på ett attackerande djur går det säkert att modifiera bilen och skjutstödet så att man kan skjuta även på sidofigur.

– Men med min lösning fungerar sidofigurerna bara om det är vindstilla. Blåser det för mycket välter bilen, men det går givetvis att få till det där bara man tänker till och bygger, säger Daniel Birgersson.

 

Foto: Frida Kronberg

Övningsskyttet bygger på att en person kör bilen och den andra skjuter. Och vill man hålla nere kostnaden kan man givetvis köpa en bil tillsammans.

 

Platsen där de här bilderna är tagna är en godkänd skjutbana där området runt banan är avlyst. Foto: Frida Kronberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay