torsdag 9 februari

Opinion

Olsson_Som_jag_ser_det

Krönika: Viktigare att stoppa den legala vargjakten än den illegala

UPPDATERAD TEXT Varför bryr sig inte Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden om illegal jakt på varg? Den frågan ställer jag efter att organisationerna inte dykt upp vid ett symposium som syftade till att bekämpa den illegala jakten.

Olle Olsson Publicerad 4 december 2016 - 07:01

Vi tar det enkla och mest grundläggande först: Illegal jakt är inte bra. Det vill ingen ha.

Det är ur alla aspekter bättre med legal förvaltning av såväl stora rovdjur som allt annat vilt. Det kan alla med vettet i behåll förmodligen skriva under på.

Men när delaktigheten bland berörda inte finns och när möjligheten till legal jakt försvinner tar den illegala jakten vid. Det vet vi sedan tidigare erfarenheter från övriga världen, och nu vet vi genom svensk forskning av Erica von Essen att så är fallet även här.

 

Tidigare i veckan arrangerade Sveriges lantbruksuniversitet ett tvådagars symposium om illegal jakt på varg. Ett 50-tal föreläsare och deltagare var specialinbjudna. Bland de som kom återfanns forskare från både Norden och USA. Där fanns ett flertal representanter från Nordens olika jägareförbund, handläggare från länsstyrelser och Naturvårdsverket, åklagare och polisen samt representanter från LRF och Fäbodbrukarna.

Samtliga var där för att ta ansvar och diskutera hur den illegala jakten på varg kan bekämpas. Och för att bekämpa den måste man först bena ut vad som är motiven till den brottsliga handlingen och därefter angripa problemet.

Jag var själv med under de båda dagarna där forskarnas resultat varvades med åhörarnas egna tankar, frågor och förslag.

 

Saknades gjorde däremot i det närmaste all representation från organisationer som i medier ofta beskrivs som bevarare av naturen.

För trots inbjudan från arrangören fanns inte Världsnaturfonden på plats, och även Rovdjursföreningen saknades helt. Från Naturskyddsföreningen fanns bara en lokal representant med och då bara under den första dagen.

En av organisationerna hade enligt uppgift dessutom tackat nej till inbjudan med hänvisningen ”att de inte ville delta i ett PR-jippo för illegal jakt” (!).

 

Eftersom bevarande av arter kräver arbete för att bekämpa den illegala jakten är det fullständigt självklart att även dessa organisationer borde ha bemödat sig med att dyka upp. Det är ju faktiskt så att det är – bland andra – dessa tre organisationers överklaganden av samtliga beslut om rovdjursförvaltning som till stor del ligger till grund för det missnöje och vanmakt som i värsta fall leder till illegal jakt på varg.

 

Hur Världsnaturfonden, Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill minimera och komma åt den illegala jakten på varg fick vi som var på plats vid symposiet inte veta. För mig skickar organisationerna solklara budskap: Vi bryr oss inte om vargen – vi vill visa domstolsmakt och stoppar hellre den legala jakten är den illegala.

För vargen kan de få ödesdigra konsekvenser.

Det tycker jag är ynkligt.

 

Fotnot: Efter att denna krönika publicerats har Världsnaturen WWF svarat att de inte fått någon inbjudan till symposiet. Svensk Jakts krönikör Olle Olsson och SLU:s Hans Peter Hansen replikerar i sin tur på det inlägget, som finns att läsa här.

 

Fotnot 2. Efter att denna krönika publicerats har även Rovdjursföreningen skrivit en debattartikel där ordförande Torbjörn Nilsson förklarar varför föreningen inte var med på symposiet. Inlägget kan du läsa här.

 

Fotnot 3. Efter att denna krönika publicerats har även tre forskare från SLU svarat på Rovdjursföreningens debattartikel. Inlägget kan du läsa här.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget