fredag 17 januari

Publicerad 26 augusti 2014 - 13:01

Krönika

Krönika: ”Tårarna rann efter kinderna”

Jägarlivets höjdpunkt förbyttes på några sekunder till sorg och vanmakt. Trots att jägaren inte gjort något fel är han nu misstänkt för grovt jaktbrott.

För knappt en vecka sedan inleddes björnjakten. 115 björnar har hittills fällts och intresset är snudd på hysteriskt.
I Gävleborg avslutades björnjakten på söndagsmorgonen. Då hade de 36 tilldelade björnarna fällts. Tyvärr hann ytterligare tre björnar skjutas innan länsstyrelsen avlyste jakten och genast åkte polisen ut i skogarna och beslagtog tre björnar.
Jägarna gjorde inget som helst fel – men de är ändå föremål för en utredning om grovt jaktbrott. Gävleborgspolisen Hans-Olov Sundström sa såhär till svenskjakt.se: ”Jägarna gör allting rätt och det skulle förvåna mig oerhört om åklagaren går vidare med det här, men de får inte behålla björnarna”.

Jag har själv pratat med en jägare som drabbades. Han sköt en stor hanbjörn för sina egna hundar på söndagsmorgonen. Björnen sköt han efter en dryg timmes ståndskall och jaktlyckan var total.
Kort efter att björnen föll rapporterade jägaren in det till länsstyrelsen Gävleborg. Det uppgavs från myndigheten vara den sista björnen på tilldelningen – och länsstyrelsen avlyste därefter jakten.
Men sedan började problemen. Fler jägare ringde kort därefter in till länsstyrelsen och rapporterade sina nyskjutna björnar. Inom kort stod det klart att tre björnar för mycket hade fällts.
Länsstyrelse och polis gick då på vilka klockslag som björnarna skjutits. De tre sist fällda åkte myndigheten ut och beslagtog.
Jägaren som jag pratat med var en av de drabbade. Trots att det återstod en björn på tilldelningen när han ringde in och anmälde björnen skjuten så blev han av med den. Istället för en magnifik jaktupplevelse, ett skinn och en stor mängd kött upprättades en anmälan om misstänkt grovt jaktbrott. Dagen efter förhördes han dessutom av polis.
Trots att han inte gjort något fel.
Jägaren berättade för mig att tårarna rann efter kinderna när polisen kom och beslagtog björnen. Ett fantastiskt vilt som förmodligen kommer gå till destruktion.
”Jag bad till och med björnen om ursäkt och jag hade kunnat göra vad som helst för att den skulle börja leva igen. Det var så onödigt att han skulle dö när det blev såhär och jag är så otroligt ledsen”, berättar den förtvivlade jägaren.
Istället för att njuta av ett av jägarlivets största ögonblick sörjer nu jägaren en fin björn. En björn som ovärdigt förstörts av byråkratisk klåfingrighet utan vare sig takt eller känsla.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget