torsdag 4 juni

Opinion

Publicerad 17 april 2014 - 10:33

Krönika

Krönika: Grön journalistkår vägrar granska

Jag har länge förundrats över de storstadscentrerade mediernas konsekventa vägran att ställa kritiska frågor till miljöorganisationerna. Det mesta tyder på att anledningen är politisk.

Miljöpartiet har helt undgått negativ publicitet i Sveriges nyhetsledande medier. Det konstaterar Sifo i en opinionsundersökning den 4 april. I Sifos undersökning ingick sex av landets ledande nyhetsredaktioner från storstäderna.
Resultatet är anmärkningsvärt, men kanske ändå inte så förvånande. För den i april 2012 presenterades en undersökning från Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet där journalisterna frågats om vilket parti de föredrog.
41 procent av journalistkåren svarade att Miljöpartiet är det bästa partiet.
15 procent av journalisterna i undersökningen stöder Vänsterpartiet. Socialdemokraterna och Moderaterna har 14 procent av journalisterna bakom sig.
De övriga partierna i undersökningen får mycket lägre siffror.
Bland journalister på Sveriges Radio uppger 54 procent att de sympatiserar med Miljöpartiet och på Sveriges Television 52 procent.

Tabell hämtad ur Kent Asps ”Journalistkårens partisympatier”.Stor skillnad mot allmänheten
Vid samma tid tillfrågades förresten även allmänheten om vilket politiskt parti de föredrog och skillnaden är anmärkningsvärd: 12 procent svarade Miljöpartiet, 5 procent svarade Vänsterpartiet, 28 procent valde Socialdemokraterna och 34 procent Moderaterna.

Inga kritiska frågor
Exempel på när den starkt grönfärgade journalistkåren inte gör sitt arbete ser vi i den uteblivna granskningen av organisationer som till exempel Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen.
Har du någonsin hört en enda kritisk fråga till Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson från en journalist på Sveriges Radio?
Har du någonsin hört en enda kritisk fråga till en företrädare för Världsnaturfonden från en journalist på SVT:s Rapport?

Vägrar ta tips
Att den journalistiska viljan saknas ser jag dagligen i mitt arbete som webbredaktör. Eftersom medierna inte själva vill ställa de kritiska frågorna har Svensk Jakt genom mig eller någon annan på redaktionen många gånger tipsat Tidningarnas Telegrambyrå, Sveriges Radio, Sveriges Television och andra större nyhetsredaktioner om nyheter vi tagit fram.

Tjuvjakt intresserar
Vi har gjort detta under ett par års tid och vi har sett ett tydligt mönster beträffande vilka nyheter de väljer att gå vidare med.
• Det är inte intressant för de ledande nyhetsredaktionerna att ta i någon av våra artiklar där vi granskar miljöorganisationerna.
• Det inte intressant för de ledande nyhetsredaktionerna att ta i nyheter som är positiva för jägarna.
• Det är inte intressant för de ledande nyhetsredaktionerna att ta in en nyhet som visar att de stora rovdjuren faktiskt frodas och mår bra.
• Däremot är det intressant för de ledande nyhetsredaktionerna om våra artikeltips går ut på att en djurart mår dåligt – eller om någon säger att den illegala jakten på rovdjuren ökar.
• Det kan också vara intressant för de ledande nyhetsredaktionerna att ta i nyheter om vildsvin. Särskilt om stammen och därmed vildsvinsskadorna ökar.

Det är naturligtvis helt okej att vara journalist och rösta på ett politiskt parti. Men det är inte okej att som journalist låta sitt arbete färgas av sig egen och sina kollegors politiska övertygelse.

Fakta Sifo-undersökningen

I medieunder-
sökningen ingår endast toppnyheter med politisk bäring i sex nyhetsledande medier: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet Sveriges Radio Ekot (16:45) och Rapport (19:30) 
Läs undersökningen här (extern länk)

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget