onsdag 5 augusti

Opinion

Publicerad 6 september 2016 - 08:42

Krönika

Krönika: Dags att utbilda ledarskribenten!

Samma dag som jägarna i norra Sverige gjorde bokslut för den första älgjaktsdagen, avlossade Expressens Eric Erfors en tämligen obegriplig salva mot jägarnas organisationer.

Det står givetvis Eric Erfors – och alla andra – fritt att kritisera jakten, jägarna, men då bör åtminstone ett grundläggande krav vara uppfyllt: att korrekta fakta ligger på bordet.
Till att börja med har Erfors fått för sig att det är Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund som utexaminerar jägarskoleelever.
Så här är det:
Naturvårdsverket är ansvarigt för jägarexamensproven.
För examinationen ansvarar Polisen, som förordnar provledare.
Jägarkåren sköter utbildningen. Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund tillhandahåller utbildningsmaterial, men det gör numera även ett otal fristående aktörer på den öppna marknaden, via böcker, appar, etc…
Låt oss därför rätta till Erfors trafikskoleliknelse: Jägarexamen fungerar på exakt samma sätt som med körkorten. Jägarorganisationerna bestämmer lika mycket över jägarskoleexaminationen som trafikskolorna utfärdar körkort.

Även om jag självfallet ser positivt på att antalet jägare ökar, så ligger det faktiskt i vårt gemensamma intresse att se till att inte VEM SOM HELST blir jägare. Det vill säga: tvärtemot vad Eric Erfors påstår. Trösklarna för att ta jägarexamen, och att med den som grund beviljas vapenlicens, SKA vara höga. Som kollektiv ligger det i vårt gemensamma intresse att hålla människor som saknar kunskap och gott omdöme utanför jägarkåren.
Det låter kanske elitistiskt, men det räcker med att en jägare gör ett övertramp för att en hel jägarkår ska få betala priset för det. I form av olika sorters inskränkning av jakten.

Vad gäller kritiken mot blyammunition kan jag kanske fresta Eric Erfors med rapporten Viltforum nr 1/2009, ”Bly från ammunition som förgiftningsrisk hos rovfåglar – en kunskapsöversikt”. En faktaspäckad rapport som bland annat tydligt pekar ut blyets risker. Rapporten sammanställdes av Svenska Jägareförbundet, inom ramen för det allmänna uppdraget. Således bekostat av det ”statsbidrag” som Eric Erfors nu vill frånta Jägareförbundet. Smått ironiskt, inte sant?

Expressens ledarredaktion har på senare år, under Anna Dahlbergs ledning, seglat upp som den kanske piggaste i landet. I Tommy Hammarström hade Expressengänget fram till förra året en mycket jaktkunnig skribent knuten till sig.
Den kunskapslucka som Hammarström efterlämnade på Expressen väntar ännu på att fyllas.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget