tisdag 10 december

Opinion

Publicerad 26 september 2014 - 09:24

Sluta tjafsa med varandra

Lars-Henrik Andersson.

Jag ska erkänna på en gång, att jag tillhör dem som suttit på jaktmöten och gnällt. Säkert har jag också någon gång medverkat till att öka istället för att dämpa en konflikt.

Nyligen fick jag höra talas om att en person uttalat sig i en fråga som berörde mig. Genast tänkte jag ringa upp personen och ställa denne till svars. Säkert hade jag varit upprörd också när jag pratat med mannen.
Det var då som det slog mig; vad håller jag på med egentligen? Jag gör bara konflikten värre, om jag i det här tillståndet ringer upp mannen. Varför inte vända andra kind­en till ibland, kanske också svälja en och annan förtret? Varför inte försöka hålla sig saklig och agera pragmatiskt?

Att skälla ut någon leder knappast en fråga framåt. Att sitta och skälla på varandra på jaktmöten skapar inte samman­hållning och leder sällan till konstruktiva och
nydanande lösningar. Såren blir djupare och ärren ännu mer svårläkta.
Exemplet ovan kan säkert hämtas från fler byar, jaktklubbar och viltvårdsområden.
Det som fick mig att tänka efter, och inte greppa telefon­en, var Daniel Lignés kloka ord i samband med ett föredrag på en jaktmässa i somras.
Ett av hans budskap var att sluta bråka internt i jägarleden. Ett annat var att inte slå ned på andra jägare och ställa sina egna jaktformer mot någon annans. Ett tredje budskap var att avundsjukan ställer till det och inte sällan leder till destruktiva beslut och en negativ debatt.

Det kanske viktigaste just nu är att vi jägare håller ihop. Olika åsikter, javisst ska vi få ha det. Skillnaden är hur vi hanterar det, hur vi bemöter andra. Jag har börjat med mig själv, för det är den enda person här på jorden som jag kan förändra.
Bråk och tjafs stjäl också energi. Och det är ju tråkigt, för energin behöver vi till andra sak­er: att tillsammans stå upp för att även fortsättningsvis få ha kvar vår generösa jaktlag, att fortsättningsvis få jaga med löshund, att fortsättningsvis få ha inflytande i jaktfrågor, att fortsättningsvis kunna få jaga som vi alltid gjort i generationer men också få möjlighet att utöva nya jaktformer.
Där tänker jag lägga min energi. Var lägger du din?

TRÄFF!
Jaktsäsongen i full gång, och snart älgjakt i södra Sverige.

BOM!
Facebooks motivering till varför jaktbilder plockades bort från en jägares sida.

Fakta

Lars-Henrik Andersson är Norrlandsredaktör för Svensk Jakt.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget