måndag 19 februari

Opinion

Publicerad 30 november 2015 - 16:59

Något har gått riktigt snett i rättssamhället

Bo Sköld, generalsekreterare Svenska Jägareförbundet.

Det finns inga ursäkter längre för politikerna. Det är orimligt att Sverige, trots flera riksdagsbeslut, ännu inte har ­någon aktiv vargförvaltning. Det är också fel att ett fåtal människor indirekt styr riksdagens beslut och myndigheters ­arbete, skriver Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Någonting har gått fundamentalt fel i vårt demokratiska rättssamhälle. Jag kan inte låta bli att känna så när jag nu i början av november skriver denna ledare. Varför tillåts ett fåtal människor indirekt styra, och med svagt underbyggda åsikter påverka riksdagens beslut, myndigheters arbete, utredningar och rättsprocesser?
Hur kan EU-kommissionen återkommande hota med att dra Sverige inför domstol när vi har en stadig tillväxt av varg och en bekräftad gynnsam bevarandestatus?

För att riktigt förstå frågans inneboende sprängkraft måste man nog själv ha upplevt dödade och sönderrivna men fortfarande levande får i sina beteshagar.
Upplevt sina barns rädsla för att gå till skolskjutsen, pratat med förskolläraren som är rädd för att gå ut med barnen i skogen, sett sina hundar dödas i skogen eller hemma i trädgården. Först då tror jag man verkligen inser att vi är på väg i helt fel riktning och att vanmakten sprider sig.

Svenska Jägareförbundet vill ha regler och lagar som gör att vi kan förvalta vargstammen inom lagens råmärken. Vi vill absolut inte att människor ska börja ta lagen i egna händer. Men avsaknaden av politisk tydlighet, långsiktighet och klara direktiv som står upp för en vargförvaltning skapar tyvärr grogrund för just detta.
Risken finns att jag nu anklagas av olika grupper för att hota med illegal jakt. Det är definitivt inte mitt syfte.
Jag vill bara att alla beslutsfattare, vid myndigheter och politik­er, ska förstå att direktiv som leder till att vargstammen ökar också göder frustration­en – hos annars laglydiga och hederliga människor. Och det måste undvikas till varje pris, för vanmakten och tålamodet hos de drabbade balanserar på en knivsegg.

Det är orimligt att en liten del av Sverige ska bära en hel vargpopulation, det är orimligt att en art som har gynnsam bevarande­status inte förvaltas, det är orimligt att Sverige inte tar större hänsyn till de människor som drabbas.
Det är också orimligt att vi ännu inte har en komplett socio­ekonomisk konsekvensanalys av varg­ens effekter och det är framför allt orimligt att Sverige trots flera riksdagsbeslut som innebär en aktiv varg­förvaltning, inte har någon reell jakt.

Det finns inga ursäkter längre för våra beslutsfattare, alla fakta finns på bordet och vi har tagit vårt ansvar.
Jag kan bara avge ett enda löfte.
Svenska Jägareförbundet tänker aldrig ge upp.
Vi kommer aldrig att ge oss.

Bo Sköld

Generalsekreterare

Svenska Jägareförbundet

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget