fredag 19 april

Opinion

Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Vill Jägareförbundet verka utan att synas?”

Jägareförbundet borde göra mer för att marknadsföra Jägar-SMi jaktskytte, anser Magnus Fabbe Nilsson, styrelseledamot i Jägareförbundet Västra Götaland Väst.

Reflektioner från Svenska Jägareförbundets jaktskyttetävling Jägar-SM, 10–12 augusti 2018. Undertecknad, styrelsemedlem i Västra Götaland Väst, var på Kallskogs skjutbana utanför Åmål för att hjälpa till som funktionär.

Vid infarten från väg 164 – som är leden från öst ut till västkusten – hade ansvariga satt upp denna vägvisare till tävlingarna (se bild).

 

Bättre skyltning behövs

Foto: Privat

Foto: Privat

Många av oss tror nog att det finns betydligt mer ändamålsenligt skyltmaterial som gör bättre och snyggare reklam för Svenska Jägareförbundets arrangemang. Besvikelsen var lika stor som avsaknaden av material.

Väl inne på området fanns gott om utrymme för att visa Svenska Jägareförbundets närvaro i av form exempelvis kampanjmaterial, skyltar, flaggstänger med mera. Emellertid var förbundets engagemang och närvaro endast synliggjort med hjälp av den logotyp som fanns på de A4-papper som sattes upp med skjutresultaten på.

Glädjande nog kom efter påpekan en större beachflagga upp med vårt namn och logotype inför söndagens avslutning.

 

Sponsrade med kock

Svenska Jägareförbundet Västra Götaland Väst sponsrade tävlingen med mat under lördagen. Vi lät ungdomsansvarige Janne ”Kocken” Karlsson få fria händer, om än med en begränsad budget. Tillsammans med Rickard Brax (känd bland annat från tv-programmet Halv åtta hos mig) ordnande Janne på plats ett mobilt restaurangkök. Snyggt och proffsigt lagades helstekt karré, klyftpotatis, sallad och bearnaisesås till drygt 100 personer.

Vid ett uppföljningsmöte hos Åmåls Jaktskytteklubb 14 dagar senare fick Janne och länsföreningen Västra Götaland Väst applåder för sina insatser. Minst en person lovade gå in och bli livstidsmedlem.

 

Framgångsrikt arrangemang

Tävlingsmässigt har jag fått uppfattningen att arrangemanget var en framgång, trots tidvis storm.

Läser så Svensk Jakts referat från Jägar-SM den 22 augusti, men tyvärr framgår det inte heller här att detta var ett arrangemang av Svenska Jägareförbundet.

Lokalt ser vi gärna att Åmål åter får stå som värd för Jägar-SM och med de nu vunna erfarenheterna ser vi att det finns stora möjligheter till att förbättra informationen kring tävlingen och för att förbundet synliggörs bättre.

Lokalt kommer vi vara ännu mer på tårna och kommunfullmäktiges ordförande ställer gärna upp som prisutdelare.

Undertecknad står till förfogande med råd och rekommendationer inför nästkommande Jägar-SM. Vi avser att jobba tvärtemot modellen ”verka utan att synas”.

 

Magnus Fabbe Nilsson

Styrelseledamot Jägareförbundet Västra Götaland Väst

 

 

Svar direkt från Svenska Jägareförbundet:

Från Svenska Jägareförbundets håll är det naturligtvis viktigt att vi visar upp de aktiviteter vi genomför för medlemmarna. I Jägar-SM är det endast medlemmar som kan delta i skyttetävlingen. Vid dessa tävlingar finns en möjlighet att tydliggöra vad förbundet gör och verkar för, en slags intern marknadsföring.

Under de gångna årens Jägar-SM har marknadsföringen av arrangemanget sett olika ut beroende på plats och engagemang.

I Svenska Jägareförbundets tre regioner finns ett mässkoncept (vilket används främst vid mässor) som även kan användas för tydliggöra vem som står bakom arrangemanget. På förbundets kontor finns också information och broschyrer om förbundets verksamhet som kan delas ut.

Efter årets tävling är det tydligt att ansvaret och rollen mellan förbundet och den arrangerande skjutbanan, samt länsföreningen behöver förtydligas.

Då kan vi undvika missförstånd kring vem som ansvarar för vad.

 

Lars Björk

Skytteansvarig

Svenska Jägareförbundet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.