torsdag 4 juni

Opinion

Publicerad 24 januari 2019 - 10:06

Debatt

Värna vargen genom att jaga den, anser insändarskribenten. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Värna vargen genom att jaga den”

Varg och rovdjursfrågan splittrar Sverige i två där ena sidan vill begränsa antalet vargar och den andra värnar vargen. Jag vill inte att vi ska utrota vargen, men jag anser att vi ska sänka antalet och samtidigt värna den.

De som är för vargen är de som inte varit utsatta för vargen och den terror den skapar. En varg som går i Skåne på lekplatser och terroriserar både bönder och förstör, är det något som hade setts positivt av dig om du varit i den situationen?

Jag tänker så här: det är väldigt enkelt att se naturprogram på tv och säga att en sådan varg ska vi ha, de är ju så söta.

Om alla som värnar vargen hade fått åka ut till ett vargrevir och se hur mycket de förstör för bönder och andra boende, tror jag att deras uppfattning skulle ändras.

 

Vargvärnarna har fel

Alla borde hålla med om att vargen inte kan förekomma i en stad och leva på sopor, tamboskap och husdjur. Det är varken rätt för vargen eller för staden. Så vad borde vi göra då?

Jag tycker att antalet vargar ska minskas för att kunna värna alla andra vilt i skogen. Detta beslut kan inte tas av stockholmare som åker ut till landsbygden och semestrar på sommaren, utan borde förhandlas med de som är utsatta för vargen.

Vargvärnare hävdar att vargdödade husdjur och jakthundar var menade att dö. ”De är för dumma för att få leva”, ”jägarna använder jakthundarna som åtlar för att få skjuta varg” och ”ägarna ville att hundarna skulle dö” är saker som sagts av olika vargvärnare via sociala medier.

De flesta förstår att det inte stämmer. Ingen vill att ens bästa vän ska få lida på något sätt.

 

Inga hundar

En av Hollywoodfruarna vi ser på TV3 är vargvärnare. Hon tycker att de är så söta och egentligen är stora hundar. Hon tycker att jägarna är idioter som dödar ett så fint djur.

Hon åkte sedan för att träffa vargar uppfödda i fångenskap, ”vargar” som betedde sig som hundar när tränaren tog fram piskan. Sådana djur är inte vargar, de är lika mycket vargar som en pudel med aggressionsproblem.

De har sedan födseln fått utstå våld för att deras instinkter inte ska ta över. Det är inte ett vanligt sätt att bete sig på för vargarna.

Flera människor har dödats av varg utomlands, men dödliga attacker har inträffat även i Sverige. Vi kan inte förbise det faktum att vargarna inte är hundar.

 

Mest lidande?

Jag vill inte att vi ska utrota vargen, men jag anser att vi ska sänka antalet och samtidigt värna vargen. Värna vargen genom att jaga den? kanske du tänker nu. Ja, precis.

Jag tycker att vi ska ta bort vargar som hamnat där de inte ska vara och ta bort alla hybrider och inavlade vargar. Detta är för att få en starkare stam, men även tillräckligt liten för att inte utrota alla andra vilt.

Sök upp en film på Youtube där vargar jagar en älg och jämför med hur vi jägare jagar älg. Vad tror du orsakar mest lidande, älgen som har flera vargar runt sig som biter eller älgen som skjuts och dör direkt?

 

Oscar Samuelsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget