fredag 15 februari

Opinion

Publicerad 1 juli 2018 - 19:43

Debatt
Ingen kan med förnuftet i behåll säga att syftet med att ha katt överväger den klimatbelastning missen faktiskt innebär, anser insändarskribenten.

Ingen kan med förnuftet i behåll säga att syftet med att ha katt överväger den klimatbelastning missen faktiskt innebär, anser insändarskribenten. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Varför ge husdjuren den mat vi själva kunde ha ätit?”

Varför ska vi människor välja vegankost för att i nästa steg ge det kött vi själva skulle ha ätit till våra husdjur?

Jag äter kött, kör bil, har jakthundar och dristar mig till och med till att flyga ibland. Jag kan också förmodligen ses som en så kallad klimatskeptiker, men så länge inte någon av landets politiker eller så kallade miljöorganisationer vågar vidta alla åtgärder som verkligen gör skillnad för miljön är jag i gott(?) sällskap.

Vi tar husdjuren som exempel.

Det propageras för vegankost för människor – men ingen vågar ta upp att våra hundar och katter är klimatbovar.

Vad tror du innehållet är i det foder våra älsklingar serveras dag efter dag?

Sparris?

Majs?

 

Dödar miljontals fåglar

Jag gillar inte katter. De bara är i vägen, slåss på nätterna och skiter i barnens sandlådor. Det spelar dock ingen roll för klimatet. Men det gör det faktum att katter främst äter kött som i huvudsak serveras i skål.

Nu får man väl ändå ge katterna att de faktiskt konsumerar en del av de miljontals fåglar och andra smådjur som de årligen dödar i landet. Men å andra sidan finns varken användningsområde eller anledning till att ha katt i dagens Sverige.

För ingen kan väl med förnuftet i behåll säga att syftet med att ha katt överväger den klimatbelastning missen faktiskt innebär?

 

Begränsa möjlighet till hund

Vi borde naturligtvis även begränsa möjligheterna till att ha hundar. Hundar äter ännu mer foder i form av kött. Jakthundar kan förmodligen ha ett existensberättigande eftersom de används för att bringa hem klimatsmart mat i form av viltkött. Dessutom är de nödvändiga för att minska lidandet genom eftersök på trafikskadat vilt.

Men hur är det med de andra jyckarna? Behöver vi dem?

Är det viktigare att ha en schäfer i hushållet än att minska vårt klimatavtryck?

 

Svårt ersätta katter och hundar

I Svenska Naturskyddsföreningens tidning Sveriges natur finns en artikel från 2017 som säger att USA:s alla katter och hundar konsumerar lika mycket mat som 62 miljoner människor. Artikeln refererar i sin tur till en amerikansk studie.

I USA finns det 163 miljoner hundar och katter. Nu är de så många att deras ekologiska fotavtryck för matproduktion motsvarar var fjärde amerikans. Djuren äter som alla förstår dessutom i snitt mer kött per kilo kroppsvikt än en människa.

I artikeln välkomnas rapporten av Markus Langeland, forskare vid institutionen för husdjurens utfordring och vård vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Markus Langeland tror att det kan bli svårt att hitta sällskapsdjur som kan ersätta hunden och kattens ställning i samhället, men säger till Sveriges natur att vissa akvariefiskar kan leva på växtbaserat foder och att minigrisar i viss mån kan äta restavfall från hemmet.

Det tror jag också.

 

Massavliva husdjur

Eftersom det i politiska sammanhang regelmässigt tas till förbud och skatter för användarna om något ska regleras vill jag – med hänvisning till klimathotet – ge följande två förslag.

1. Massavliva de husdjur som inte har något viktigt användningsområde.

2. Om det inte är möjligt bör en monsterskatt på husdjur införas snarast. Hundskatten togs bort 1996. Den borde återinföras, men även utvidgas till att gälla även katter och dessutom chockhöjas. Skatten ska naturligtvis vara högst på de katter och hundar som saknar viktigt användningsområde och lämnar högst klimatavtryck. Skatten på innekatter, till exempel, borde vara högre än på en större dieselbil. Bilen klarar vi oss inte utan. Men katter behövs inte. Särskilt inte de som för jämnan sitter inne i en lägenhet och äter processat kött.

 

Fortsätter med jakthundar

Så länge våra husdjur tillåts äta det kött vi själva kunde ha ätit kan ni se mig som en klimatskeptiker. Men för att dra mitt strå till stacken fortsätter jag ha jakthundar som hjälper mig att få hem klimatsmart viltkött.

 

OK Svensson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget