fredag 29 mars

Opinion

Arkivfoto i Lycksele Djurpark: Lars Nilsson

Debatt: ”Uttalande kräver förändring av vargplan”

Vid Svenska Jägareförbundets årsstämma 2016 gjordes ett uttalande om att förbundet vill ha så få vargar som möjligt. Detta uttalande var inte villkorat på något sätt. Det var inte underförstått att detta gällde bara om gynnsam bevarandestatus, GYBS, uppfylldes eller om riksdagen tyckte på det ena eller andra sättet.

Uttalandet kom från Jägareförbundets högsta beslutande organ och innebär att stämman gav både styrelse och tjänstemän ett uppdrag att verka och arbeta för målet – så få vargar som möjligt.

Detta innebär att styrelse och tjänstemän i alla lägen ska verka för färre vargar.

 

Målet står för sig

I uttalandet sas det att Jägareförbundet respekterar riksdagsbeslut. Självklart måste man respektera riksdagsbeslut på samma sätt som man måste respektera lagar och förordningar. Men det har ju inget med Jägareförbundets mål att göra.

Målet är enligt stämmans uttalande så få vargar som möjligt! I stämmans uppdrag till styrelse och tjänstemän ligger att dessa ska jobba för att riksdagens nuvarande mål om möjligt ska ändras till färre vargar än de 270 som nu gäller.

Likaså ska de arbeta för att de EU-regler som förhindrar en vettig förvaltning ändras.

 

Glöm inte uppdraget

Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare uttalar att förbundet på kort sikt ska verka för att vi kommer ner till de av riksdagen beslutade 270 vargarna, för att på lite längre sikt komma ner till förbundets maximalt accepterade antal om 150.

Det är helt i sin ordning med delmål, så länge man inte glömmer stämmans uppdrag om att arbeta för så få vargar som möjligt, som inte begränsar målet till 150 vargar.

Jag ser fram emot att få läsa att ”så få som möjligt” införlivats i Jägareförbundets Handlingsplan varg. Detta är en oundviklig logisk konsekvens av stämmans uttalande.

Hans Boström

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:debatt@svenskjakt.seTänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.