tisdag 24 maj

Opinion

Publicerad 19 mars 2015 - 13:30

Debatt

Debatt: ”Ta varningar om rasism på allvar”

I debattartikeln Rasismen flödar bland rovdjurens vänner, publicerad på svenskjakt.se uttrycker Mathias Kristoffersson oro över ett hårdnat debattklimat runt rovdjur på sociala medier med uppmaningar till hatbrott mot samer. Det stämmer med våra iakttagelser, skriver fyra forskare vid Uppsala universitet och Södertörns högskola.

Mathias Kristoffersson lyfter också ansvarsfrågan och pekar på hur Rovdjursföreningen och andra organisationer vars syfte är att värna om rovdjur också används som kommunikationskanal för sådana åsikter, till synes med administratörernas goda minne.
Han visar också kopplingen och den indirekta legitimeringen av detta med ett exempel som får Naturskyddsföreningens ordförande att replikera med att inte vilja sammankopplas med föreningen Nordulv.

Övergår i våld
När Mathias Kristoffersson oroar sig för ett hårdnat debattklimat runt rovdjursfrågan och dagliga rasistiska uttalanden på forum som Nordulv så stämmer hans iakttagelse med vad vi noterat över tid.
Vad värre är så kan detta sättas in i ett för forskare inom rasism alltför känt mönster. I takt med en större exponering, legitimering och normalisering av rasistiska åsikter i samhället övergår de skrivna attackerna till fysiska, först på subjekt som symboliskt sammankopplas med den utsatta gruppen och sedan till direkt våld mot medlemmar av den.
Detta mönster har bekräftats från studier av muslimer, svarta och andra minoritetsgrupper i Sverige.
Samer är inget undantag. Vi har sett hur ortnamnsskyltar på samiska målas över, skjuts sönder eller tas bort i takt med att de sätts upp.
Flera renskötare kan notera kopplingar mellan offentliga samiska organisationers uttalanden om självbestämmande och attacker på renar.
Rasistiska påhopp på samiska barn i skolor av såväl andra barn som av lärare, är andra uttryck som drabbar samer.

Rätt att slå larm
Normalisering av rasism är samhällsfarligt! Därför gör Mathias Kristoffersson rätt när han som renskötare och aktiv inom sociala medier larmar och uttrycker sin oro för sitt folk och sina djur.
De rasistiska attackerna på samer är nämligen lite för frekventa för att kunna bagatelliseras och tillskrivas extremister. Det är också farligt att inte i tid stävja en mycket slarvig sammankoppling mellan rovdjurs, särskilt vargens, bevarande och samernas och rennäringens hot mot detta bevarande.

Ta aktiv ställning
Därför vill vi uppmana Naturskyddsföreningen och andra organisationer att inte bara ta avstånd från att sammankopplas med rasistiska uttalanden där de uttrycks, utan att även aktivt arbeta för att nyansera och förhindra en polarisering mellan samernas näring och rovdjurens bevarande.
Rasism behöver ett klimat för att växa sig stark. Därför räcker det inte bara med att ta avstånd från rasism utan sådana tendenser måste aktivt motverkas, inte bara utanför utan även inom den egna organisationen.
Hur goda intentioner en organisation än har, har historien visat att det inte är möjligt stå helt oberörd och opåverkad när ett samhälle går mot en uppdelning, där vissa folkgrupper marginaliseras.
Ta därför Mathias Kristofferssons varning på största allvar. Den är kanske inte bara en varning utan även ett rop på hjälp.

Åsa Virdi Kroik, doktorand, Uppsala universitet
Elisabete Cátia Suzana, religionsvetare Södertörns högskola
Rannveig Haga, doktor, Södertörns Högskola
Evin Ismail, doktorand, Södertörns Högskola

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget