onsdag 17 april

Opinion

Varg i renbetesland hotar samekulturens existens, anser artikelförfattaren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Stockholmare, EU och MP vill döda samekulturen”

Det massiva trycket från EU och stockholmare att stoppa reglering av vargarnas numerär måste belysas inte enbart från jägarintresse utan även från Sveriges samebefolkning.

Samerna som bedriver renskötsel dignar redan idag under ett betydande tryck från rovdjur. Björn, lo och järv tar 30–50 procent av kalvbeståndet på våren. Förlusterna är betydande.

Även om samerna monetärt ersätts för förlusterna så ersätts inte de mentala och känslomässiga förluster som uppkommer i samband med att ta reda på kadaver och skadade djur.

 

Hotar renskötselns existens

Att då införa varg i renbetesland skulle ge förödande konsekvenser för hela renskötseln, oavsett hur stora ersättningarna blir.

Vid en viss gräns kommer överlevande kalvar att bli för få för att renhjorden ska överleva på sikt, även om utslaktningen dras ner till noll. Något som resulterar i att renskötsel inte kan bedrivas på ekonomisk grund.

Samekulturen skulle då mista hela sin identitet och signum. En hel samekultur är hotad. Om nya generationer av samer ska kunna bedriva renskötsel måste detta skyddas, bland annat genom reglering av rovdjurstrycket.

En reglering som sker bäst med jakt.

 

Kräver hänsynstagande

Sverige behöver en ny politisk ordning som ser till hela landets befolkning och inte enbart till att stockholmare och miljöpartister, med EU som uppbackning, ska tycka det är sååå fint med fler rovdjur i skogen. Men att ta hänsyn till samernas situation – det är tydligen inget som bekymrar dem.

 

Trygve Engelbert  

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.