fredag 9 december

Opinion

Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Staten skapar olika människovärde”

Att vi i Sverige ska vara solidariska, demokratiska och behandla alla lika är naturligt och självklart, och påpekas ofta av våra beslutsfattare. Det gäller alla, oavsett varifrån människor kommer eller vad de blivit utsatta för, nyss och för flera hundra år sedan. Se första kapitlet, andra paragrafen i regeringsformen, en av våra grundlagar, angående människors lika värde.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 23 mars 2022 - 05:55

Nu håller staten på att skapa olika värde på människor, för att genom det svära sig fri från gamla synder. Detta genom att ge ett fåtal rätten att i stora delar styra över mer än halva landets yta.

Det som är gjort är gjort, och inget blir bättre av att skapa hat mellan renskötare–samer och stora delar av berörda lokalbefolkningar. Inget blir ogjort, hur man än gör.

 

Förbud efter förbud

Alla renskötare och samer har i dag samma rättigheter som övriga svenskar, vilket är helt i sin ordning. Utöver detta besitter de exklusiva rättigheter inom flera områden.

Några exempel: att fritt färdas med fordon i hela fjällvärlden oavsett årstid, inkluderat nationalparker, samt all övrig mark. Fri jakt och fiske i den samma, kunna bygga i stort sett överallt, ha tillgång till husbehovsvirke, ensamrätt till statliga vägar, bestämma vem som får sköta renar.

Dessa förmåner kan i smått jämföras med att någon i badhuset skulle förbjuda renägare-samer att bada i stora bassängen eller nyttja bastun. Där är lokalbefolkningen i dag gentemot rennäringen. Förbud efter förbud.

 

Samma jobb

De flesta renskötare återfinns på samma arbetsplatser som övriga befolkningen: i gruvor, i industrin, i handeln och inom sjukvården, utan att någon ifrågasätter deras rätt till det.

Ordförandena i samebyarna Girjas och Sörkaitum är etablerade inom turism respektive gruvnäring med flertalet anställda, och det möter förstås inget hinder.

Faktum är att renskötsel i dag tangerar en hobbyverksamhet finansierad av staten, med några få undantag – vilket ger förmåner och rättigheter långt utöver de Svensson har.

Varför ska renskötande samer ha en massa oskäliga rättigheter och beslutande funktioner rörande övriga medborgare?

 

Staten gör skillnad

Jag som bor i Koskullskulle – där jag umgås i god sämja med renskötare, främst från Mellanbyn, men också andra samebyar – förfäras över att staten gör skillnad på människor och på rättigheter. Det kan få konsekvenser.

Vi icke renägare vill leva fullt ut i denna landsända. Inte på nåder, styrda av samebyarna. Vi betalar skatt och lever våra liv här, oavsett vad som hänt för hundratals år sedan. Det tänker vi fortsätta med. Grundlagen inkluderar i dag levande människor.

Senaste tidens inlägg i media ger upphov till diskussioner runt kaffeborden och på arbetsplatser. Tonläget är högt och stämningen spänd. Diskussionen förs med ord som inte bör tryckas.

Alternativen som nämns är inget vi vill vara med om, alla kan samsas likt förut. Det är ju inte trångt på något sätt.

 

Rösta om saken

Se framåt i stället, för fortsatt sämja. Beslutande vet inget om relationen mellan renskötsel och lokalbefolkning. Vad vet utredare Runesson om renskötsel, hur renskötare bor och lever?

Genomför en folkomröstning med alla mantalsskrivna ovan lappmarksgränsen, så är problemet löst.

Ska ett fåtal samiska renägare få bestämmanderätt ovan lappmarksgränsen vad gäller jakt, fiske och övrig samhällsutveckling?

 

Sivert Öderyd

Koskullskulle

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget