måndag 8 augusti

Opinion

Publicerad 24 februari 2017 - 05:30

Debatt

Sverigedemokraterna i riksdagen lägger förslag om bland annat utökad vapengarderob. Debattörerna undrar om allianspartierna är beredda att stödja deras förslag. Foto: Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Ställer Alliansen upp för vapenägarna”

Sverige har idag en relativt hård lagstiftning för innehav av legala vapen. Vi Sverigedemokrater är beredda att skärpa straffen för illegalt vapeninnehav. Samtidigt vill vi förenkla tillvaron för laglydiga vapenägare och lägger därför flera förslag i riksdagen.

Reglerna för innehav och förvaring av vapen har skärpts i flera omgångar de senaste årtiondena. Samtidigt kan man observera hur allt färre legala vapen och militära vapen används av kriminella.

Av allt att döma använder sådana personer istället sig av insmugglade illegala vapen.

Den senaste statistiken visar att av de senaste tio årens totalt 971 skjutvapenbrott är det endast ett par om året som kan kopplas till legala eller tidigare legala vapen.

Samtidigt stjäls ytterst få vapen från privata ägare när man ställer stölderna i relation till hur många inbrott som begås och hur många vapen det faktiskt finns i svenska hem (ungefär 1,8 miljoner totalt).

 

Legitimt intresse

Med andra ord är det inte situationen för de legala sportskyttar och jägare som är aktiva i Sverige som behöver skärpas, utan snarare problematiken med insmugglade vapen.

Jakt och sportskytte är en stor folkrörelse i Sverige och lagstiftningen på området måste också ta hänsyn till det legitima intresse som medborgarna har av en meningsfull fritid.

Den här veckan kommer riksdagens justitieutskott att behandla ett flertal förslag från Sverigedemokraterna och andra partier som syftar till att förenkla reglerna för jägare och sportskyttar.

De här förslagen är välkända för oss som arbetar med de här frågorna eftersom samma grupp av riksdagsledamöter har lagt de här förslagen i flera år.

Tyvärr har övriga partier inte valt att stödja de här förslagen i skarpt läge när det ska röstas i kammaren, men vi vill härmed bjuda in i första hand allianspartierna att hålla fast vid den politik som deras ledamöter har föreslagit och rösta igenom förslagen i riksdagen.

 

Avveckla byråkrati

Bland de förslag som vi lägger fram finns följande:

En ny jakt- och viltmyndighet som tar över hanteringen av vapenlicensfrågor från polisen. Trots tydliga riktlinjer från lagstiftaren så har facit av polisens hantering blivit mycket långa handläggningstider och åtskilliga fall där polisens bedömningar upphävts av domstol.

Avveckla det byråkratiska systemet med förnyande av femårslicenser för enhandsvapen till förmån för ett system där aktuell skytteförening helt enkelt intygar att skytten är aktiv i föreningen.

Avskaffa formuleringen ”synnerliga skäl” i vapenlagstiftningen. I motsats till vad som var intentionen när lagen kom till har begreppet av myndigheterna kommit att tolkas på ett alltför restriktivt sätt.

 

Egentliga skäl saknas

Utöka vapengarderoben till sex vapen utan särskild behovsprövning och chans till minst tio vapen vid behov. Med tanke på hur extremt sällsynt det är att jaktvapen används vid brott saknas egentliga skäl att begränsa möjligheterna för seriösa jägare till utökad vapengarderob.

Vi sverigedemokrater är fullt beredda att skärpa straffen för kriminella som använder sig av illegala vapen. Detta löser Sverige inte genom onödiga inskränkningar av vapenägandet för laglydiga medborgare.

Är moderater, kristdemokrater och centerpartister beredda att instämma i den linjen?

 

Adam Marttinen
Rättspolitisk talesman (SD)

Mikael Jansson
Försvarspolitisk talesman (SD)

Runar Filper
Jakt- och viltpolitisk talesman (SD)

Joakim Larsson
Politisk sekreterare (SD)

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget