fredag 19 april

Opinion

Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Spåren av rennäringen syns väl i fjällen”

Debatten om Girjasmålet och förvaltningsrätten över jakt och fiske i fjällvärlden rasar, bland annat på svenskjakt.se. Vilken näring som orsakar det verkliga slitaget i fjällen är inte svårt att se.

Samtidigt som en del debattörer lyfter fram sanningen om hur snedvriden argumentering några renskötare bedriver och vem det faktiskt är som missbrukar naturen i vår fjällvärld, så slutar man aldrig förvånas över att våra beslutsfattare är så lättlurade, att de sväljer alla dessa genomskinliga påståenden med hull och hår.

Ska det verkligen vara möjligt att man (läs beslutsfattare) går så långt, att man ger bort fjällvärldens förvaltningsrätt åt några renskötande samer för att de sedan mer eller mindre fritt ska få stänga ute alla andra med motiveringar som naturvärden och renskötsel?

 

Ensamrätt till allt

Det finns nog ingen, om man vistats ens något i fjällvärlden och sett spåren, som inte skulle vara fullt medveten om vem som sätter dessa spår och varför man är så mån om att få ensamrätt till allt.

Börjar det då inte bli dags att sjunga ut sanningen om den verkliga substansen i detta ärende och ta tag i bakomliggande orsaker i stället? Till nytta för alla, såväl människorna som naturen.

 

Mats Grankulla

Kiruna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.