måndag 3 oktober

Opinion

Publicerad 17 mars 2015 - 13:05

Debatt

Debatt: SNF: ”Grundlösa anklagelser”

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen. Foto: Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl replikerar på Mathias Kristofferssons debattartikel ”Rasismen flödar bland rovdjurens vänner” och får direkt svar av Svensk Jakts chefredaktör Martin Källberg.

I artikeln av Mathias Kristoffersson med rubriken ”Rasismen flödar bland rovdjurens vänner”, anklagas Naturskyddsföreningen för rasism, låt vara indirekt, men grundlöst och utifrån en argumentation som inte är sakligt korrekt.
Naturskyddsföreningen har bett såväl Svensk Jakts redaktör Martin Källberg som artikelförfattaren Mathias Kristoffersson att korrigera felaktigheterna i artikeln, utan resultat. Eftersom det rör sig om anklagelser från en – fram till för några veckor sedan – ordförande i ett politiskt parti i Sametinget, anser vi det viktigt att vi ger vår version.

Föreningen Nordulv
I artikeln hänvisas till att föreningen Nordulv överklagat olika skyddsjakter samt till ett ytterst grovt uttalande om samer som publicerats på Nordulvs Facebooksida. Utifrån dessa resonemang skriver Mathias Kristoffersson i artikeln: ”Med tanke på dessa överklaganden är det uppenbart att Svenska Naturskyddsföreningen delar Nordulvs hållning gentemot renskötsel och samer då det är Naturskyddsföreningens jurist som lämnar in överklaganden för Nordulvs räkning.”
Naturskyddsföreningen har inte överklagat några skyddsjakter för Nordulvs räkning. Vår jurist har i ett fall bistått Nordulv med ett överklagande om licensjakt, inte skyddsjakt, i Örebro och Värmlands län och alltså jakt utanför rennäringsområdet. Skälet var att Högsta förvaltningsdomstolen bara behandlade ett av flera överklaganden i målet, men överklagandet hade en direkt inverkan även på Naturskyddsföreningens ärenden.

Tre skyddsjakter
Naturskyddsföreningen har hittills endast överklagat tre skyddsjakter, varav ett rörde varg i rennärningsområdet (Junseletiken). Vi överklagar endast skyddsjakt när det finns särskilda skäl, framförallt när jakten, som i det fallet, handlar om genetiskt värdefulla djur.
Vi har kontaktat föreningen Nordulv för att utreda om det finns någon grund i anklagelsen om rasism mot föreningen. Nordulv förklarade att citatet i Mathias Kristofferssons artikel härrör från en privatpersons inlägg på Facebook för fem år sedan, ett citat som föreningen Nordulv inte ställt sig bakom. Personen som skrev var vid den tidpunkten inte medlem i Nordulv.
Citatet från Facebook har ingenting att göra med Naturskyddsföreningen, vår människosyn eller vårt arbete med rovdjur. Vi är förvånade att Svensk Jakt publicerar en artikel med såväl sakfel som ett anonymt citat som uttrycker för oss främmande och grova rasistiska åsikter. Det är ett sätt att debattera som vi inte tycker är acceptabelt och som strider mot god publicistisk sed.

Johanna Sandahl
Ordförande Naturskyddsföreningen

Svensk Jakt svarar:

Martin Källberg.Det är högst förståeligt att Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) inte vill förknippas med de åsikter som föreningen Nordulvs företrädare framfört i det Facebook-inlägg som Mathias Kristoffersson återger i sin debattartikel.
Men med tanke på att SNF nu de facto har slagit sina påsar ihop med Nordulv, genom att bistå denna förening i överklagandet av licensjakt på varg, är det väldigt svårt att helt undgå en sådan sammankoppling.
Svenska Naturskyddsföreningen får bidrag från Naturvårdsverket för att ”pröva lagligheten av licensjakt på varg”, vilket Svensk Jakt tidigare rapporterat om. Med andra ord används skattemedel för att finansiera denna process. Jag är bestämd i min uppfattning att sådan verksamhet måste kunna kritiskt granskas. Detta innefattar, som jag ser det, även att kunna ifrågasätta de samarbeten som SNF har i nämnd överklagandeprocess.

Skjuter budbäraren
Att skjuta budbäraren är ett vanligt förekommande trick för att försöka avleda uppmärksamheten från kärnfrågan. Johanna Sandahl försöker skjuta skulden på Svensk Jakt och publiceringen av Mathias Kristofferssons debattartikel, vilket är nonsens. Vi har publicerat en debattartikel vars innehåll vi funnit högst relevant.
Jag välkomnar Johanna Sandahls klargörande att man tar avstånd från de rasistiska åsikter som sprids i olika vargvärnarforum. Att SNF förklarar och tydliggör vilket förhållande man egentligen har till en extrem vargorganisation som Nordulv har efterlysts av många. Med tanke på det samarbete som föreligger är det nämligen inte helt enkelt att urskilja var gränsen går.

Martin Källberg
Chefredaktör Svensk Jakt

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på Twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget