fredag 27 januari

Opinion

Foto: Alexander Marko / Mostphotos

Debatt: ”Sluta dalta med djurrättsextremister”

I en demokrati finns ingen anledning att dalta med dem som begår brott med politiska motiv. Det är förvånande att varken denna eller tidigare regeringar anstränger sig för att få ett slut på brottsligheten som riktas mot djurägare och jägare.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 21 januari 2021 - 18:00

Den 30 oktober 2019 brann en minkfarm ner i Sölvesborg. De två männen som erkänt gärningen anser att det rör sig om ett lindrigare brott än mordbrand. Åklagaren säger sig däremot vara beredd att yrka hårdare straff då männen begått gärningen med ”ett samhällsomstörtande perspektiv”.

Eftersom det är sällsynt att denna kategori av kriminella överhuvudtaget lagförs blir man nyfiken på vad det är för samhällsomstörtande perspektiv.

De två männen sägs vara anhängare av den så kallade ekofascismen, en högerradikal ideologi som har en lika radikal inställning när det kommer till djurskydd som planetens överbefolkning.

Det är det unika här. De flesta djurrättsextremister återfinns i regel på den vänsterextrema och/eller autonoma sidan.

 

Hatbrott och terror

Det är intressant eftersom man enligt svensk lag bedömer politiskt motiverade brott olika beroende på vilken ideologi gärningsmannen baserar sina gärningar på.

Hatbrottslagen är till exempel reserverad för rasistiska och homofoba brott och användandet av terrorlagstiftningen mot gärningsmän med ideologisk hemvist i de autonoma miljöerna har lyst med sin frånvaro.

Att en av de åtalade männens advokater anför att hennes klient drivits av sin övertygelse om djurskydd snarare än fascism stärker det resonemanget. Ett kvitto på att valet av ideologisk hemvist för våldsverkare har betydelse för straffmätningen.

 

Hemvist ointressant

För de som blir hotade till livet och får sin egendom förstörd – djurhållande bönder såväl som jägare – är förövarens ideologiska hemvist ointressant. De vill utöva sina fullt legala verksamheter utan att riskera utsättas för hot och våld. Så måste det också få vara.

Vi betraktar följdaktligen all extremism och allt antidemokratiskt agerande som förkastligt.

Medborgerlig Samling har sedan flera års tid belyst behovet av en ändring av befintlig lagstiftning rörande djurrättsaktivisters brottslighet mot jägare och bönder. Ännu har inget konkret hänt.

Ingen kan svara på varför det inte kommer en politisk respons. Detta trots att problemen inte tycks minska, utan snarare öka.

 

Dalta inte

I en demokrati finns ingen anledning att dalta med dem som begår brott med politiska motiv. Vill man förändra något i en demokrati så engagerar man sig och övertygar med argument. Inte med våld.

Det är varken tillåtet att bränna ned en minkfarm eller att med våld ge sig på djurrättsextremister.

Man håller sig till lagen i en demokrati och man ser till att ha fungerande lagar genom val av parti.

De som menar att dessa brott ändå sker med goda motiv är helt fel ute. De straffmyndiga individer som begår dessa brott ska bli medvetna om att ungdom inte ger ett frikort från kännbara konsekvenser.

 

Ingen gör något

Vi i Medborgerlig Samling är ett alternativ till de partier som av olika anledningar är ovilliga att se till att brottslighet mot lagliga näringar får ett slut.

Ingen regering har ens försökt att lösa problemet. Varken sittande eller föregående regeringar.

Vi behöver få en förklaring till just denna ovilja och varför inget har gjorts.

 

Edward Nordén, jordbrukspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Anna Jung, landsbygdspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget