söndag 17 februari

Opinion

Publicerad 2 februari 2018 - 10:26

Debatt
Samhället måste skydda medborgarnas lagliga rättigheter som exempelvis jakt, anser skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Samhället måste bli bättre på att skydda medborgarnas lagliga rättigheter som exempelvis jakt, anser skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Skydda landsbygdens lagliga rätt”

Menar staten verkligen allvar med målsättningen med att hålla ihop hela landet? Det sticker i ögonen på mig och säkert många andra när vi människor på landsbygden hindras från att genomföra det man har laglig rätt till. Vi ser det bland annat när jägare utsätts för hot och sabotage.

Det kan inte vara rimligt att företagare och enskilda individer utsätts för hot och påtryckningar som leder till otrygghet och en känsla av att vara utlämnad.

Det är dags att samhället sätter ned foten och lever upp till alla fina ord om att minska klyftan mellan stad och land.

Idag tillåts att jägare utsätts för hot och sabotage när de utövar sin lagliga rätt att bedriva jakt. Samma sak gäller tyvärr många företagare i den gröna näringen som ibland utsätts för rena sabotage och ibland för hot och trakasserier.

Detta borde inte accepteras i ett demokratiskt samhälle, där vi har politiker som stiftar lagar och ett rättssystem som ska se till att dessa efterlevs.

 

Samhället abdikerar

Tyvärr måste jag konstatera att samhället inte förmår att skydda de enskilda företagare som blir utsatta för dessa övergrepp. Tänk er exemplet där företagaren och dennes familj utanför sin bostad möter maskerade aktivister som utan åtgärd från samhället tillåts uppträda hotfullt och bedriva sin propaganda.

Jag värnar demonstrationsfrihet på allmän plats. Men det är inte rimligt att enskild företagare och den lagliga verksamhet (djuruppfödning, jakt, med mera) som bedrivs på företaget ska kunna saboteras i skydd av demonstrationsfriheten.

I stället borde samhället som vill minska tudelningen mellan stad och land säkerställa att dessa företagare kan bedriva sin lagliga verksamhet ostört.

Vill man bedriva politik ska detta ske på rätt plats. Jag har stor respekt för rätten att bedriva politik och påverka oss politiker. Men det är fel sätt att bedriva politik när enskilda människor och deras företag utsätts för trakasserier. Exempelvis är inte jägaren en del av politiken, utan hen uträttar bara sin lagliga rätt att utöva jakt.

 

Försvara rättigheter

Sverige ska hålla ihop. Därför är det anmärkningsvärt att man inte tar tag och säkerställer att gemensamma beslut efterlevs.

Rättssamhället måste prioritera att stå upp för landsbygdens rättigheter och inte låta odemokratiska krafter få agera ohindrat.

Man kan få en känsla av att samhället tycker det är väldigt viktigt att styra och kontrollera landsbygdens befolkning, men inte lika viktigt att försvara dess rättigheter.

 

Patrik Davidsson (C)

Riksdagskandidat i Kronobergs län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget