torsdag 18 april

Opinion

Girjasmålet handlar om att renskötarna vill överta jakt och fiske på statens marker ovan odlingsgränsen. En yta motsvarande halva Sverige, skriver debattören. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Sanningen om samebyn och jakten i fjällen”

Girjasmålet handlar självklart inte om renars ve och väl eller om renskötselns villkor, vilket Jenny Wik-Karlsson och Jörgen Jonsson vill göra gällande i debattinlägget ”Varför stämde vi staten?”. I dag förekommer få eller inga störningar alls av renskötseln, vare sig från jägare eller från sportfiskare.

Samebyarna har stora möjligheter att helt stänga områden för jakt, jaktprov och träning av jakthundar när det kan anses nödvändigt. En möjlighet som de också ofta utnyttjar.

Om skälen för dessa avstängningar verkligen är hänsyn till renarna så är det säkert riktigt, men alltför ofta kan vi se att det i själva verket handlar om samebyns egen älgjakt eller, trots att det inte är tillåtet, för möjligheten att själva sälja småviltsjakt.

Detta ingår som bekant inte i samebyns rättigheter, men det är en offentlig hemlighet att så sker.

Girjasmålet handlar om att en mycket liten del av befolkningen (läs renskötarna, vilka utgör tio procent av den samiska befolkningen) helt vill överta jakt och fiske på statens, det vill säga våra gemensamma marker, ovan odlingsgränsen. En yta motsvarande halva Sverige.

 

Hårt jakttryck ett skämt

Att någon upplevt hårt jakttryck efter den senaste regeländringen måste vara ett skämt. Jägare som varit ute i höst har vittnat om lugn och ro i fjällen och om en klar förbättring mot tidigare år.

Det är magstarkt att påstå att den mindre mängd jägare som nu finns i fjällen de första veckorna skulle stå för en utarmning av ripstammen, när snittet för en jägare boende i Sverige är drygt en (1) skjuten ripa per jaktdag.

Det är heller inte den vanlige jägaren som bedriver snarning och – vad värre är – olaglig nätning av tusentals fåglar nattetid. Att det sker är också en offentlig hemlighet.

 

Tid att sluta blunda

När det gäller att ta tillvara naturvärden så är det inte den vanlige jägaren som skördar mest.

Ingen som någon gång besökt fjällvärlden har kunnat undgå att se de djupa spåren av fyrhjulingar, de överbetade fjällsidorna och de hundratals milen av Gunnebostängsel. Många fiskevatten åderlåts också hårt av nätfiske.

Vi måste sluta blunda för fakta; det är inte de renskötande samerna som värnar vår natur eller våra viltstammar. I fjällvärlden brukas naturen på ett sätt som ingen jord- eller skogsbrukare i övriga landet skulle få tillstånd att göra.

Övriga samer, alltså 90 procent, har inga andra rättigheter än de som vi alla har. De är visserligen samer, men saknar den renskötande samens rättigheter.

 

Pengar till samebyn

Nu vill renskötarna i Girjas sameby, och några få renskötande samer från andra byar, helt överta samtliga rättigheter. Samebyn har idag oinskränkt rätt till renskötsel, till egen jakt och eget fiske. Allt detta är gratis rättigheter som vida överstiger alla andras.

I dag betalar den icke renskötande samen, alltså 90 procent av den samiska befolkningen, samma avgifter som vi andra gör för att få jaga och fiska. En stor del av dessa pengar går sedan via sametinget åter till samebyarna.

 

Sanning ger trovärdighet

Nu till debattörernas bristande kunskap i övrigt:

Det är fel att enbart svenska medborgare och de med närmare anknytning får jaga de första tre veckorna. Sanningen är att det handlar om samtliga boende i Sverige (oavsett nationalitet) och de med närmare anknytning.

Vidare är det fel att beslutet från år 2007 öppnade upp för alla boende i EU, det öppnade faktiskt upp för alla i hela världen!

Dessa två påpekanden kan synas vara petitesser, men de som anser sig äga en fråga bör ju presentera hela bilden. Det blir liksom trovärdigare då.

 

Giron

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.