fredag 19 april

Opinion

Förslaget om ett generellt förbud mot utfodring riktar sig mot utfodring av allt vilt. Det kan väl knappast vara meningen, skriver riksdagsledamöter som företräder de fyra allianspartierna. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Regeringen skjuter över målet”

Att det finns problem med överdriven utfodring av vilt, särskilt vildsvin, är välkänt. Tyvärr tvingas vi konstatera att när regeringen nu har lagt en proposition på området är förslagen alltför långtgående, otydliga och oprecisa och riskerar därför att göra mer skada än nytta.

Regeringens förslag har flera allvarliga brister. Det som föreslås är att regeringen eller en myndighet ska kunna meddela förbud mot eller villkor för utfodring av vilt. Något som skulle skapa stora problem för viltvården och snarare riskera att förvärra problemen än att lösa dem.

Det görs till exempel ingen skillnad mellan stödjande och avledande utfodring, trots att avledande utfodring är viktig för att kontrollera viltstammarna och locka bort djuren från vägar eller jordbruksmark.
Förslagen riktas dessutom mot utfodring av allt vilt. Det innebär att utfodring av fåglar kan förbjudas, vilket knappast kan ha varit regeringens avsikt.
Reglerna måste vara tydliga, det är inte rättssäkert när tjänstemän på myndigheterna måste gissa sig till vad som gäller.

 

Cirkus av överklaganden
Vi ser en risk för att ett omfattande förbud leder till en cirkus av överklaganden, där rättsprocesser blir regel snarare än undantag. Den vägen tror vi egentligen inte att någon vill vandra. Utgångspunkten bör vara den omvända, det vill säga frivilliga överenskommelser så långt möjligt.
I andra länder finns regler som innebär att när utfodring eller åtling sker närmare än ett visst avstånd från en grannfastighet krävs det skriftligt tillstånd från ägaren.
Ett sådant krav är enligt vår mening rimligt, eftersom det i första hand skapar överenskommelser mellan berörda parter och endast i de fall man inte kommer överens övergår i myndighetsprövning.

 

Förbud i enskilda fall
Vi anser dock att det bör finnas möjlighet att utfärda förbud i enskilda fall, när andra lösningar inte visat sig vara möjliga. Ett sådant förbud bör emellertid endast omfatta det berörda området och vara tidsbegränsat.
Vi vill att regeringen ska återkomma med nya förslag som tar hänsyn till detta.
Allianspartierna tar problemet med överdriven utfodring på stort allvar. För att få bukt med problemen behövs ökad avskjutning av vildsvin och då är det samtidigt viktigt att underlätta avsättningen för viltköttet.
Det behövs fler och bättre åtgärder som förenklar möjligheterna att få ut mer viltkött till privatpersoner, butiker och restauranger.
Regeringens förslag om att möjliggöra ett generellt förbud mot all utfodring skjuter långt över målet och riskerar att ställa till allvarlig skada för hela viltvården.
Vi uppmanar därför regeringen att göra om och göra rätt.
Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
Kristina Yngwe (C)
Lars Tysklind (L)
Lars-Axel Nordell (KD)
Riksdagens miljö- och jordbruksutskott

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.