måndag 26 september

Opinion

Publicerad 24 februari 2017 - 09:42

Debatt

Miljöpartiet försöker frånta Jägareförbundet dess allmänna uppdrag genom att använda EU som bräckjärn, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Regeringen äventyrar det allmänna uppdraget”

I 80 år har Jägareförbundet haft hand om det allmänna uppdraget kring viltvård i Sverige. Men nu verkar Miljöpartiet försöka använda EU som bräckjärn för att frånta förbundet uppgiften.

Christofer Fjellner (M) Foto: Peter Knutson

Det är inte första gången som Miljöpartiet använder sig av EU för att sätta käppar i hjulen för svenska jägare. I bland annat frågan om vargjakt har Miljöpartiet gått via EU för att försöka stoppa den svenska licensjakten.

Staten ger varje år det allmänna uppdraget till Jägareförbundet för att leda och organisera delar av jakten och viltvården.

För att sköta uppdraget tilldelas Jägareförbundet ett bidrag på 50 miljoner kronor för viltövervakning, älgförvaltning, jägarutbildning, eftersök och för att förse allmänheten och jägare med objektiv information om jakt och viltvård. Uppdraget bygger på ideellt engagemang och har utförts utan några synpunkter från tidigare regeringar.

 

Trögt arbete

Men i somras lämnades ett klagomål in till EU-kommissionen, där den klagande påstod att bidraget i själva verket är ersättning för tjänster som staten köper och att det allmänna uppdraget därför bör upphandlas enligt EU:s bestämmelser för offentlig upphandling.

Regeringen kunde ha satt ner foten och där och då och försvarat uppdraget. I stället svarade man att en översyn genomförs, som skulle varit klar 2016.

Arbetet går uppenbarligen trögt eftersom kommissionen återkom för bara några veckor sedan med en ny fråga om hur översynen går.

Att det inte händer någonting beror förmodligen på att regeringen är djupt splittrad. Inom Socialdemokraterna finns det ett grundmurat stöd för att Jägareförbundet ska sköta det allmänna uppdraget. Miljöpartiet har däremot varit tydliga med att de vill ta ifrån Jägareförbundet uppdraget.

Och nu verkar det alltså som att Miljöpartiet precis som när det kommer till vargjakten försöker använda sig av EU för att få sin vilja igenom när de misslyckats med det i riksdagen.

 

Jägarna betalar själva

Men Miljöpartiets argument för att det allmänna uppdraget ska upphandlas offentligt håller inte. För pengarna till Jägareförbundet är inte skattepengar, utan tas från viltvårdsfonden som finansieras av jägarna själva genom jaktkortsavgifter.

Fonden uppgår till 80 miljoner kronor och medel från den delas också ut till Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket för viltforskning. En rättsutredning som Jägareförbundet har gjort visar att uppdraget inte omfattas av reglerna för offentlig upphandling.

Det är därför djupt oansvarigt av regeringen att inte ge tydliga svar till kommissionen och stå upp för en modell som har fungerat väl i 80 år och som har ett brett stöd i riksdagen. I stället äventyrar regeringen en central del av svensk jakt och viltvård, som påverkar hundratusentals jägare.

 

Drabbar många aktörer

Om upphandling blir norm får det dessutom konsekvenser för hela Folkrörelsesverige, eftersom det är många fler ideella aktörer än bara Jägareförbundet som tar emot bidrag för sina verksamheter.

Att Miljöpartiet ogillar jakt och gärna använder sig av EU för få sin vilja igenom är ingen nyhet.

Mer överraskande är det dock att Socialdemokraterna inte sätter ner foten och värnar det Folkrörelsesverige som de alltid säger sig stå bakom.

 

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget