lördag 28 maj

Opinion

Publicerad 14 november 2017 - 06:28

Debatt

Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Polisen tar emot överbliven ammunition”

I debattartikeln Problemet med efterlämnad ammunition måste lösas, efterlyser skribenten ett system för hur sådan ska kunna lämnas till polisen. Men ett sådant finns redan och det är idag inga problem att lämna ammunition till myndigheten.

Jag jobbar som vapenhandläggare i Halland, främst med ansvaret för att hantera vapen som polisen omhändertar men även sådana som lämnas in av dödsbon och andra för skrotning.

Med detta följer mängder med ammunition. Tanken är att polisen främst ska ta emot och hantera ammunition från jägare. Övrig ammunition, främst militär sådan från hemvärnsmän, ska hanteras av försvaret.

Försvaret tar inte emot den ammunition som våra hemvärnsmän en gång fått ut. Detta har visat sig vid flera tillfällen när anhöriga lämnat in mycket stora mängder överbliven ammunition. I vissa fall över 100 kilo i enskilda ärenden.

 

Polisen tar emot ammunition

Vid den senaste sändningen av överbliven ammunition skickade jag från Halland cirka 1.100 kilo överbliven ammunition, vilket är summan av inlämnad ammunition under cirka ett år till polisstationerna i länet.

Ammunitionen skickas till ett företag i Mellansverige för miljöriktigt omhändertagande av bly, mässing, farligt avfall. Polisen betalar företaget en timkostnad för denna hantering.

Polisen tar normalt emot både ammunition och vapen på alla bemannade polisstationer. Så den lösning som efterlyses i debattartikeln finns redan, i varje fall i Halland.

 

Tusentals vapen

Parallellt med all denna ammunition lämnades även på årsbasis in tusentals vapen för skrotning, både sådana med licens och utan. Det handlar mestadels om jaktvapen och endast ett fåtal enhandsvapen och särskilt farliga vapen.

När vapen som lämnas in utan licens av dödsbon ställs några kontrollfrågor för att vapnen ska kunna hanteras i polisens system för till exempel avregistrering i vapenregistret.

Den som eventuellt då kan komma att misstänkas för något brott är redan avliden, så den delen faller. Polisen är bara glad om vapnen kommer in och kan tas om hand på ett säkert sätt.

 

Amnesti på gång

I början på nästa år, under tiden februari–april införs en så kallad vapenamnesti. Då ska alla kunna lämna in så kallade ”svarta vapen” och eventuell ammunition till i stort sett alla polisstationer i Sverige.

Vid tidigare amnestier har det lämnats in tonvis med ammunition och tusentals olika vapen.

 

Kjell Borgström

Polisinspektör, vapenhandläggare 

Halmstad

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget