söndag 28 maj

Opinion

Debatten om rätten till jakten och fisket på statens mark ovan odlingsgränsen fortsätter. Foto: Kjell-Erik Moseid och Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Påståenden om felaktigheter klingar falskt”

Matti Blind Bergs, ordförande i Svenska samernas riksförbund, påståenden om felaktigheter i mitt debattinlägg klingar väldigt falskt. Han skriver i en replik att ”skribentens sätt att resonera bygger på synsättet att majoritetssamhället ska ha mer att säga till om än minoriteten.” Detta är rakt av det motsatta till vad jag verkligen skrev.

Publicerad 5 oktober 2021 - 19:48

Jag skrev och avsåg att hela beslutsfattandet och lagstiftningen är skev, särbehandlande och inte beaktar den verklighet vi i dag lever i.

Matti Blind Berg påstår däremot att minoriteten, i detta fall några små företag som heter samebyar, ska ha all makt och rättigheter över alla andra, även som de utgör endast tio procent av samerna totalt sett.

Dessutom ska all lokalbefolkning, vare sig det handlar om jakt och fiske, bygglov, friluftsliv eller skoterkörning, sidsteppas och motarbetas så till den milda grad att situationen blir ohållbar.

 

”Flera felaktigheter om jakträtten i fjällen”

Stat i staten

Att sedan försöka mörka detta övergripande problem med utdrag ur ett uttalande från renbeteslagen 1886 och med alla medel sträva efter att centralisera all beslutsrätt och lagstiftning vad gäller vid pass halva Sverige, det är enligt min mening helt oacceptabelt.

Det är särbehandling av människor i samma land och bygd, och det är ett försök till att bilda en stat i staten.

 

Mötte motsatsen

Vi som bor, arbetar och verkar här kan inte acceptera att varje enskild rörelse i vår bygd, natur och vildmark ska vara förbehållen att begagnas av i huvudsak några få och små företags företrädare.

Att sedan få höra – som det lät så vackert inför Girjasdomen – att inget kommer att förändras till det sämre för ortsbor, för att direkt efter domen möta motsatsen, det om något spär ytterligare på motsättningar och polarisering.

Att Svenska samernas riksförbund försöker överföra problemet på andra, i det här fallet på mig som skribent, med avsikt att lyfta frågan om behov av ett rejält omtag av lagstiftande myndighet, allt med önskan om att undvika ytterligare eskalering av motsättningarna, det är nästan lite generande.

 

”Motsättningarna ökar om särbehandling tillåts fortsätta”

Jämställd lag

Det är, som jag skrev tidigare, av största vikt att den lagstiftning som nu tar form tar avstamp i den verklighet vi lever i, utan hänsyn till person eller tillhörighet.

Att blint snedda iväg i den riktning som Girjasdomen pekar innebär mer spänning och motsättningar mellan ortsbor och samer, mera polarisering och en omöjlig ekvation vad gäller framtida satsningar i Norrland.

Jag förespråkar en jämställd lagstiftning, med beaktande av olika intressen på orten, med främjande av samarbeten hellre än motsättningar.

Tyvärr delar jag i detta inte åsikt med samebyarna.

Därför min vädjan att berörda myndigheter måste agera, och slutsatsen att Jägareförbundet har en livsviktig roll i sammanhanget.

 

Mats i Kiruna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.