tisdag 21 september

Opinion

Publicerad 31 maj 2021 - 13:30

Debatt

De förtroendevalda på de högsta posterna i Jägareförbundet måste skärpa sig och ta ansvar, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Nu får det vara nog”

Alla turer runt val till förbundsstyrelsen, jakttider, allmänna uppdraget och upphandlingar visar klart och tydligt hur snett anrika Svenska Jägareförbundet hamnat. Nu måste de ansvariga skärpa sig och ta ansvar.

Som långvarigt engagerad i förbundet – som anställd, förtroendevald och inte minst medlem – har jag länge anat sprickor i Svenska Jägareförbundet. Nu måste länens ombud till årsstämman verkligen skärpa till sig och fatta beslut som kan rädda förbundets framtid. Nuvarande situation skadar grundvalarna i förbundet.

Under senaste åren står det klart att ledningen inte driver förbundet i rätt riktning, eller för den delen minskar skillnaderna mellan regionerna, länen och inte minst fältet och Öster Malma.

Nu har det också visat sig öppet och för andra organisationer att förbundet genomgår en djup kris. De senaste månadernas turer runt valen, framför allt valet av ordförande, visar på en enorm klyfta mellan länen. Det går definitivt att ana att det är något man vill dölja. Tydligt kan man också ana att valen styrs av högt uppsatta tjänstemän.

 

Medlemmarnas ombud

Inför den stundande stämman är det oerhört viktigt att länsföreningarna skärper till sig och tar ansvar i stället för att söndra. Det är också viktigt att det är länsföreningar som driver en viss linje, och inte enskilda ordförande med egna intressen.

Ombuden för en länsförening på årsstämman företräder medlemmarna i sitt län. Inte sig själva och egna åsikter.

Det gäller att samtliga ledamöter i länsföreningarna enengagerar sig i vilken linje respektive ordförande driver. Nuvarande sandlådenivå från flera håll resulterar bara i mindre inflytande och tappad status för Jägareförbundet.

 

Styrelse med kraft

Svenska Jägareförbundet står mitt i flera av de absolut största kriserna i förbundets historia, och vi är inne i en mycket avgörande tid för jakten, viltet och förbundets framtid.

Då duger det inte att strida på detta sätt.

Nu om någonsin behövs det någon som vågar gå in och ta kommandot, för att styra upp det som nu på kort tid hamnat väldigt snett.

Efter att följt detta från sidan i flera år står det väldigt klart att Henry Sténson definitivt är den bästa kandidaten just nu. Han lanserades ju häromåret som en ”krisgeneral”, och det är precis vad förbundet behöver just nu.

Men det krävs också en styrelse som med kraft vågar ta tag i problem och byta ut stora delar av ledningen. Vad är det man är så rädd för? Är det så farligt att göra några ändringar i ledningen? Det har knappast gått jakten, jägarnas och viltets väg under de sista åren.

Man kan inte heller missa hur man från ledningens håll hanterat de som inte faller in i ledet utan vågar uttrycka sin och medlemmarnas mening.

Avslutningsvis: Skärp er och ta ansvar för förbundet, jakten, jägarna och viltets framtid.

 

Martin Sahlberg

Medlem i Högsby jaktvårdskrets

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget