fredag 29 mars

Opinion

I ett debattinlägg försvarar Erik Normark, Skogsstyrelsen, myndighetens förslag på en kraftigt minskad klövviltstam. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Nej, vi föreslår ingen halvering av älgstammen”

Replik på tidigare publicerad debattartikel: ”Korståget mot älgen tar aldrig slut”

Nej, vi föreslår ingen halvering av älgstammen – men viltskadorna måste minska.

Jägareförbundets ordförande i Mitt Norrland, Gun Fahlander, reagerar i sin debattartikel den 13 november på förslag som Skogsstyrelsen tagit fram i samverkan med en rad aktörer och nu skickat ut på remiss.

Erik Normark, Skogsstyrelsen.

I rapporten finns 13 olika insatsområden för att öka tillväxten i skogen som vi nu vill ha in synpunkter på. Där redovisas jämförelser med älgstammen i andra länder.

Men, det finns inget förslag om att halvera älgstammen. Däremot föreslås ”en kraftfull sänkning av antalet klövvilt” för att komma tillrätta med de problem som viltet orsakar skogsbruket och samhället i övrigt. Någon nivå anges inte i förslagen.

 

Miljardförluster

Bakgrunden är att betesskadorna på skogen är allt för stora och även ett av de största hindren för en ökad tillväxt i skogen just nu. Älgbetesinventeringen visar att varannan ung tall har betesskador av vilt.

Det handlar om miljardbelopp i förluster för skogsägarna varje år. Lägger vi till följderna av trafikolyckor, tågförseningar efter krockar med vilt och skador på jordbruk och ekologi, blir det tydligt att dagens viltstam är alltför kostsam för samhället.

I ett land som har världens högsta älgtätheter borde få bli förvånade över detta. Vi tror det är bra med ett lokalt engagemang, men älgförvaltningen måste börja leverera bättre resultat.

Resultat från senaste ÄBIN-inventeringen. Karta: Skogsstyrelsen

Flera åtgärder föreslås

En anpassning av viltstammens storlek är bara ett av många förslag i rapporten. Där föreslås till exempel också viktiga åtgärder för att röja och gallra i tid. Men förslagen hänger också ihop.

Att hålla nere skadenivåerna är en förutsättning för att andra insatser ska få effekt. Det handlar till exempel om att ha möjlighet att få upp tallskog på tallmark och kunna röja ungskogarna vid lämplig höjd utan betydande risk för skador.

Sammantaget behövs förslagen för att möta det ökande behovet av skogsråvara och nya produkter från skogen, som behövs för omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Förslagen är nu ute på remiss och kommer att diskuteras vid en rad seminarier runt om i landet för att sedan landa i en slutrapport till våren. Nu ser vi fram emot synpunkter och konstruktiva förslag, från privatpersoner men också från Jägareförbundet och andra aktörer.

 

Erik Normark

Skogsskötselspecialist och rapportförfattare, Skogsstyrelsen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.