måndag 3 oktober

Opinion

Publicerad 19 mars 2015 - 10:02

Debatt

Debatt: ”Naturskyddsföreningens nonchalanta hållning till grov rasism”

”Johanna Sandahl och Naturskyddsföreningen borde veta att vi inom renskötselområdet redan lever med 80 procent av de andra stora rovdjuren i Sverige.” Foto: Kjell-Erik Moseid

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl anser att grova rasistiska uttalanden har ett bäst före-datum, men säger inget om upprepade liknande inlägg i nutid av företrädare för samarbetspartnern Nordulv. Det skriver samepolitikern Mathias Kristoffersson i en replik i debatten om vargvärnarsidans rasism gentemot mot samer.

Johanna Sandahl skriver i ett svar på mitt inlägg att hennes förening har bistått med ett överklagande gällande licensjakt. I själva verket handlade detta överklagande om den ändrade ordningen i hur överklaganden numera handhas.
Att man samtidigt begärde inhibition och blandade in årets licensjakt gör det hela bara än mer rörigt.
Hur som helst har Naturskyddsföreningens jurist undertecknat detta överklagande i föreningens namn tillsammans med Nordulvs ombud. Kopplingen torde vara tydlig för alla och envar.

Flera rasistiska inlägg
Å ena sidan försöker Naturskyddsföreningen att distansera sig från Nordulv. Å den andra finner de det nödvändig att försvara föreningen och deras företrädare.
Jag kan konstatera tre saker efter att ha läst Naturskyddsföreningens replik:
• Tydligen anser Naturskyddsföreningen och Johanna Sandahl att grovt rasistiska uttalanden har ett bäst före-datum.
Uttalandet som citerades i min debattartikel är av en sådan grad att jag finner det besynnerligt när man försöker förklara bort detta med att det är några år gammalt, och att den som skrev inlägget vid den tidpunkten inte var medlem i Nordulv.
Jag kan informera Johanna Sandahl om att samma person har skrivit en rad liknande inlägg också i nutid och samtidigt – i andra inlägg – bekräftat sin roll i Nordulv.
• Naturskyddsföreningen har helt missat den enorma hetsen mot samer som föregår på olika sociala medier. Gemensamt för alla dessa medier är att de består av människor som vill värna och sprida vargen på bekostnad av allt annat. En rasism i vargens spår!
Jag sitter på mängder av ”dumpar” från ett stort antal människor som sympatiserar med eller är medlemmar i Nordulv, Naturskyddsföreningen eller Rovdjursföreningen. Detta kan inte förnekas eller döljas under snö.
• Johanna Sandahl och Naturskyddsföreningen borde veta att vi inom renskötselområdet redan lever med 80 procent av de andra stora rovdjuren i Sverige, och att vi upplever ett mycket hårt tryck från dessa.
Det faktum att vi, samt regering och riksdag, på grund av detta har sagt nej till varg i renbetesland gör oss inte till rovdjurshatare.

Tydlighet är önskvärt
Att Naturskyddsföreningen nu tar avstånd från det ena citatet är bra, men ett ordentligt ställningstagande genom deras olika mediala kanaler vore långt bättre.
Det är ett känt faktum att Naturskyddsföreningen får bidrag från Naturvårdsverket för att granska rovdjurspolitiken. I detta ligger också överklaganden till domstol.
När föreningen nu låter sin egen jurist skriva överklaganden åt Nordulv så överför man detta bidrag till annan förening. Man kan fundera på hur Naturvårdsverket ser på den saken.

Rovdjursföreningen städar
Rovdjursföreningens replik på mitt debattinlägg har rubriken Grova osanningar om rasism.
Fakta är att den som far med grova osanningar är Rovdjursföreningen. Jag har mängder av klipp från deras sida med grova påhopp.
Jag har vittnesuppgifter från ett stort antal människor som har blivit blockade från deras sida efter att ha påtalat dessa påhopp. Vi är många som har sett att de flesta påhoppen har fått ligga kvar.
Efter min artikel har det städats febrilt på Rovdjursföreningens Facebooksida. Men det räcker inte. Även Rovdjursföreningen borde i sina medier gå ut med ett kraftfullt ställningstagande mot den pågående hetsen mot oss samer.

Vad säger Postkodlotteriet?
Avslutningsvis kan jag bara konstatera att problemet med rasism mot oss samer bagatelliseras och delvis förnekas från vargvärnarhåll. Det gör ont att se och det tar bort fokus från den egentliga debatten, samt skapar en ännu större polarisering.
Jag undrar om Naturskyddsföreningens stora sponsor Postkodslotteriet och de människor som köper deras lotter accepterar en sådan nonchalant hållning till grov rasism mot en ursprungsbefolkning.

Mathias Kristoffersson
Styrelsemedlem i Min Geaidnu
Styrelsemedlem i Voernese Sameby sedan 20 år

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget