fredag 19 april

Opinion

Debatt: ”Med makt följer ansvar”

Naturskyddsföreningen har inte svenska folket bakom sig när man nu väljer att överklaga vargjakten igen, anser Mats S Johansson. Foto: Carl-Axel Fall

Naturskyddsföreningen har inte svenska folket bakom sig när man nu väljer att överklaga vargjakten igen. Det är tveksamt om man har de egna medlemmarnas stöd för ett agerande som gynnar en art, vargen, på bekostnad av en lång rad rödlistade andra djur och växter.

När Johanna Sandahl, på Naturskyddsföreningens hemsida, jublar över domen i Högsta förvaltningsdomstolen säger hon:
”Nu har vi en chans att rädda de 46 vargar som länsstyrelserna i Mellansverige beslutat om i den kommande rekordjakten – och hindra att den svenska vargjakten blir ett dåligt exempel som sprider sig i Europa.”
Men är det verkligen omsorgen om 46 vargar i Sverige av en global stam på över 100.000 som motiverar Högsta förvaltningsdomstolen att besluta som de gör?
Domstolen motiverar sitt beslut med tal om enskildas rättigheter. Man skriver också: ”Även i svensk rätt är det en bärande tanke bakom miljöorganisationers talerätt att de ska företräda allmänna intressen.”
Kom ihåg de argumenten när ni läser vidare.

Gynnsam med råge
Två av varandra oberoende utredningar, och två olika demokratiskt valda svenska regeringar, konstaterar att dagens svenska vargstam har gynnsam bevarandestatus, GYBS, med råge.
Av Sveriges Lantbruksuniversitets rapport från 2012, det vill säga redan innan vargstammen officiellt hade nått GYBS, framgår att en majoritet, 52 procent av invånarna i landet anser att det är acceptabelt att jaga varg om syftet är att reglera antalet vargar med hjälp av jakt. 21 procent är av motsatt uppfattning medan 26 procent inte har någon uppfattning i frågan.
Vad är det mer Johanna Sandahl säger på hemsidan? Jo, att man tänker överklaga: ”För att hindra att den svenska vargjakten blir ett dåligt exempel som sprider sig i övriga Europa”.
Vilket annat land i EU har en bättre kontroll på sin vargstam än Sverige, Johanna Sandahl? Vilket annat land i EU menar du har en bättre viltförvaltning än Sverige? En viltförvaltning som till stor del bygger på den stora allmänhetens medverkan i form av ideellt arbete.

Är medlemmarna med? 
Vad var det Jan Terstad sa i SVT förra året? (Drygt två minuter in i klippet.)
Johanna Sandahl, är du säker på att du företräder en svensk allmänhet när du ber din jurist överklaga 2016 års vargjakt? Är du ens säker på att du företräder en majoritet av din förenings egna medlemmar?
Jag tror inte det.
Jag vägrar tro att en majoritet av Naturskyddsföreningens medlemmar sätter världens mest spridda stora rovdjur före 1.400 svenska, av Artdatabanken rödlistade, arter.
Jag vägrar tro att en majoritet av föreningens medlemmar menar att de som driver småskaligt jordbruk i Mellansverige kan skylla sig själva när det hittar sina får dödade av vargar.
Jag vägrar tro att SLU har fel när de säger att acceptansen för varg i Sverige sjunker stadigt efter att Naturskyddsföreningen hittills gjort allt som står i dess makt för att sabotera en med stor riksdagsmajoritet beslutad plan för hur man kan minska trycket på de som lever i de rovdjurstäta delarna av Sverige.

Bojkotta företag
Som ledare för landets största ideella naturskyddsorganisation har Johanna Sandahl ett mycket stort ansvar. Ett ansvar inte bara för den svenska naturen, men också för varumärket hos de företag som valt att märka sina produkter med Bra Miljöval.
Jag vet inte vad ni som läser det här inlägget tänker göra, men personligen kommer jag att bojkotta alla dessa företag om Naturskyddsföreningen överklagar vargjakten 2016.
Mats S Johansson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.