torsdag 28 mars

Opinion

Kjell-Arne Ottosson (KD). Foto: Martin Källberg / Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Med EU:s jaktpolitik blir många vapen enbart prydnad”

Frågor om jakt och skog ska ses som nationell kompetens. Därmed är det vi svenskar som ska fatta egna beslut i dessa frågor – inte okunniga och aktivistiska tjänstemän och politiker i Bryssel, skriver riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).

EU-kommissionen vill återigen göra livet surt för svenska jägare. Och det är inte första gången. Senast i raden hade framtagandet av EU:s vapendirektiv kunnat orsaka stora problem för svenska jägare om man inte hade lyckats få bort de värsta avarterna i förslaget.

Dessutom vill Sveriges regering alltjämt gå längre i implementeringen än vad direktivet kräver. Till detta kommer sedan den svenska tjänstemannaaktivismen som frodas och lever i bästa välmående.

 

Omöjliggör användning av blyhagel

Den här gången är det blyhagel som ska förbjudas vid användning i det som av EU klassas som våtmarker. Problemet är att enligt EU:s bedömning har Sverige i stort sett inte annat än våtmarker.

Dessutom ska det även vara buffertzoner runt dessa våtmarker som gör de förbjudna områdena än större. Därmed blir användning av blyhagel i stort sett omöjlig på stora delar av Sveriges yta.

 

Vapen blir värdelösa

Detta kommer att slå oerhört hårt mot våra svenska jägare om det går igenom. Många jägare har vapen som inte är tillverkade för andra typer av hagel än blyhagel. Antingen måste man sluta jaga med hagel eller köpa nya bössor och patroner till ett högt pris.

De gamla hagelgevären blir därmed i stort sett värdelösa. Man kan möjligtvis plombera dem och ha dem på väggen som prydnad i ett jägarhem.

 

Rättsosäkert förslag

Stora delar av förslaget är dessutom rättsosäkert. Du behöver inte ens ha använt blyhagel för att bli straffad. Det räcker att det hittas blypatroner i dina fickor eller i din ryggsäck när du befinner dig på ett våtmarksklassat område.

Låt oss säga att du passerar en sjö på vägen ut till jakten, då befinner sig patronerna i ett förbjudet område och du kan bli straffad enligt nuvarande utformning.

 

Tjänstemannaaktivism i EU

Det är inte bara i Sverige som det förekommer tjänstemannaaktivism. Den tjeckiske EU-parlamentarikern Tomas Zdechovsky pekar på tjänstemannaaktivism beställd av fågelskyddsorganisationen Birdlife International i ett brev som han har skickat till EU:s miljökommissionär.

Opolitiska EU-tjänstemän anklagas för aktivism i jaktfrågor

I brevet påpekar Zdechovsky hur opolitiska tjänstemän uppmanas att agera lobbyister för att förslaget från kommissionen ska röstas igenom.

 

Regeringen reagerar inte

Under tiden som detta har hanterats på EU-nivå har Sveriges regering suttit stilla i båten. Kanske med förhoppningen om att ifall de är tysta kommer ingen märka förslaget och det kommer att gå igenom – utan protester.

Det är en självklarhet att vi ska begränsa blyanvändningen men vi måste också se till den verkliga påverkan på miljön och människor.

 

Subsidiaritetsprincipen är bärande

Ett svårt men viktigt ord inom EU-arbetet är subsidiaritetsprincipen. Beslut ska tas på lägsta ändamålsenliga nivå. Detta är också en princip som är en bärande del i den kristdemokratiska ideologin.

Det är till exempel därför som vi menar att beslut om föräldraledighet ska tas hemma vid det egna köksbordet inom familjen och inte av riksdag eller regering i Stockholm.

Av den grunden menar vi kristdemokrater också att frågor som berör bland annat jakt och skog ska ses som nationell kompetens och därmed är det vi svenskar som ska fatta egna beslut i dessa frågor.

Det ska inte vara en fråga för okunniga och aktivistiska tjänstemän och politiker i Bryssel.

 

Kjell-Arne Ottosson

Riksdagsledamot Kristdemokraterna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.