torsdag 21 januari

Opinion

Publicerad 5 september 2018 - 20:05

Debatt

Foto: Mostphotos

Debatt: ”Man måste bo i ett vargrevir för att förstå fullt ut”

En sådan som Eva Ångström kan från sin Stockholmshorisont inte förstå hur vi som bor mitt i vargreviren påverkas av rovdjurens närvaro. Utan att ha en aning om vad hon pratar om dömer hon ut människor på landsbygden.

I debattartikeln Rätt att stoppa vargjakten i vinter tycker rovdjursföreträdaren Eva Ångström att Naturvårdsverket tagit ett riktigt beslut.

Naturligtvis verkar hon i Stockholm. Hon säger sig också vara jägare och antagligen jagar hon på finjakter med ordnade små pass där risken att en varg ska ta den stötande hunden är så gott som obefintlig.

Ångström har tvärt emot så gott som alla andra full koll på hur många vargar det finns i landet. Beror det på att hon är ute i landet och samlar in vargspillning för dna-analys eller låter hon oss jägare i vargreviren sköta den saken?

Nu är jag lite väl elak, men man blir så trött på att en del människor tar ställning i frågor som de inte har en aning om, och utifrån det dömer människor på landsbygden som har oskygga vargar inpå knutarna.

Vargen går också i närheten av skolor, men inte visar Ångström någon förståelse för att föräldrar är oroliga för sina barn.

Jag vill bara säga en sak: att bo granne med vargen är ingen lek och att påstå att vargen inte skulle kunna ta ett barn är både okunnigt och nonchalant.

 

Skygga vargar

Nu har vi mycket rovdjur och då måste även de förvaltas med jakt. Det gör vi med annat vilt i Sverige, och så måste det vara för balansens skull.

Personligen har jag nu det tredje vargreviret i ordningen på min jaktmark. Hittills har jag haft tur, för ännu har jag inte fått någon hund skadad. Vargarna är skygga för människor, och det är denna skygghet vi eftersträvar när vi jagar djuren.

Vargar som rör sig nära bebyggelse och som jagar nära hus och gårdar ska skjutas bort, eftersom de lär sina avkommor till fulländning att ta sig in genom stängsel och döda boskap. Sådana vargar slutar aldrig med ett sådant beteende.

 

Ingen varghatare

Det som skrämmer mig mest med Eva Ångströms inlägg i debatten är hennes nedsättande omdöme om människor som är rädda för att deras barn ska attackeras av rovdjur. Jag säger bara Kolmården och vad som hände djurskötaren där, som skulle gått säker i hägnet, eftersom vargens förespråkare visste att de aldrig skulle utgöra något hot.

Jag är absolut ingen så kallad varghatare, för jag tycker de är vackra och har en plats i vår natur. Men de ska jagas som allt annat vilt

 

Yvonne Ekman, Rockhammar

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget