söndag 3 december

Opinion

Marléne Lund Kopparklint (M) och John Widegren (M).

Debatt: M: ”Nu ska licensjakt på varg äntligen bli av”

Riksdagen ska fatta ett beslut om utökad licensjakt på varg. Trots att det är konstaterat att ingen av våra rovdjursarter på den skandinaviska halvön är utrotningshotad och att vargstammen i Sverige har uppnått en gynnsam bevarandestatus har ingen licensjakt på varg utfärdats på över två år. Moderaterna ser därför positivt på att riksdagen äntligen ska fatta det här beslutet.

Konsekvenserna av att regeringen har misskött vargpolitiken har lett till att en allt mer hätsk stämning och ökad konfliktnivå bland den delen av befolkningen som lever med vargen intill knuten. Det är helt avgörande för vargförvaltningens legitimitet att riksdagens vilja också efterlevs i praktiken och därför har det här beslutet varit efterlängtat.

 

Centern fällde

Moderaterna har tidigare gått ut med förslag om att vargstammen måste minska ned till 170 individer, framför allt i de regioner som har den tätaste populationen i dagsläget. Tack vare Centerpartiet kommer tyvärr inte vårt förslag att uppnå den majoritet som krävs, trots att C har likalydande skrivningar i ett eget förslag. Därför är det lite märkligt att det så kallade landsbygdspartiet inte ställer sig bakom även vår motion, men det är ändå positivt att beslutet blir av över huvud taget.

 

Nödvändigt beslut

Beslutet om ökad licensjakt på varg är nödvändigt för att öka acceptansen men också för att skapa bättre förutsättningar för att uppnå balans mellan att säkerställa en gynnsam bevarandestatus och hänsyn till dem som bor och verkar på landsbygden.

I slutet av mars avslutades dessutom inventeringen av antalet vargar i Sverige och de preliminära resultaten visar på en kraftig ökning mot vad vi tidigare trott. Inventeringen pekar på att det kan finnas minst 365 individer inom Sveriges gränser.

 

Måste minska

Riksdagens bedömning är att vargstammen måste minska i vissa regioner men gör också bedömningen att regleringsbrevet, de dokument som styr myndigheterna, till Naturvårdverket måste bli tydligare och bygga på de beslut som riksdagen har fattat gällande vargpopulationens storlek.

Konflikten mellan enskilda tjänstemäns egen uttolkning av när licensjakt på varg kan godkännas och behoven vi sett från lokalbefolkningen har varit en av de största källorna till irritation, vilket också lett till att vi fått en så infekterad debatt om ett av våra stora rovdjur. Det är därför oerhört bra att kraven skärps upp på myndigheten att faktiskt utöva riksdagens vilja.

 

John Widegren (M)

Landsbygdspolitisk talesperson

 

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot Värmlands län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.