fredag 19 april

Opinion

Ungefär tio procent av det samiska folket är medlemmar i en sameby, skriver debattören i det här inlägget. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Lögn om grundlagsskydd för samebyar”

Jag noterar att ordföranden och juristen för den politiskt och ekonomiskt inflytelserika intresse- och lobbyorganisationen Svenska samernas riksförbund har lyckats med konststycket att få en direkt lögn publicerad i en debattartikel på Svenskjakt.se.

Per Lindström Lussi.

Det finns tre grader av lögn: Ren och skär lögn, lögn och förbannad dikt samt statistik.

Svenska samernas riksförbunds, SSR, ordförande och jurist, vilka representerar ett fåtal småföretagare med en gemensam årlig omsättning på cirka fem miljarder kronor (+/-40 procent), har uppenbart och verifierbart ljugit.

Samebyarnas rättigheter är inte skyddade i grundlag, vilket påstås i debattartikeln Flera felaktigheter om jakträtten i fjällen. Man skriver, citat: ”(…) att samebyarna ska fråntas sina grundlagsskyddade rättigheter”.

 

Ingen grundlag

Deras lögn är att de medvetet skriver ”sameby” (ett svagt svenskt rättssubjekt stiftat 1971 av regeringen Palme) vilket inte omfattas av svensk grundlag.

Det grundlagsskyddade rättssubjektet är ”samiska folket”, vilket har existerat i flera tusen år. Så många årtusenden att ingen riktigt vet hur länge.

 

Endast 50 år

År 2021 är vi cirka 10.000 personer som omfattas av rättssubjektet ”samiska folket”.

Det vill säga att vi är samer med rösträtt vid sametingsvalen, och är ägare av renskötselrätten med tillhörande färdselrätt. Något som bland annat omfattar jakt och fiske.

Ungefär tio procent av oss samer är medlemmar i rättssubjektet ”sameby”, vilken endast har existerat i 50 år.

 

Fler gör anspråk

SSR är en intresseorganisation som aktivt kämpar för sina medlemmars (samebyarna) socioekonomiska välstånd i ett samhälle med ändliga ekonomiska resurser.

Det besvärliga för SSR är att många samer, utestängda från samebyarna, gör anspråk på nyttjandet av sin egendom i form av till exempel jakt och fiske.

 

Per Lindström Lussi, teknologie doktor

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.