fredag 29 mars

Opinion

Litar inte Polisen på eftersöksjägarna i Värmland? Eftersöksjägaren Benny Lindroth är kritisk till en allt mer toppstyrd organisation inom NVR. Foto: Boo Westlund

Debatt: ”Litar inte polisen på eftersöksjägarna?”

Polisen i Värmland kallar eftersöksjägarna till en obligatorisk skyttedag. Den som inte deltar blir bortplockad ur organisationen. Ska jägare behöva ta fritt från jobbet och förlora pengar för att kunna fortsätta sin insats för samhället? Litar inte Polisen på eftersöksjägarna?

Polisens eftersökgrupp NVR Värmland har kallat eftersöksjägare till en obligatorisk skyttedag för Hagfors och Munkfors eftersöksjägare, kontaktpersoner och samordnare, lördagen den 4 april vid Vågbackens skjutbana.

Om vi inte kan delta den dagen måste vi uppsöka annan skjutbana i länet när NVR har skyttedag, för att få göra samhällsnytta genom eftersök av trafikskadat vilt. Deltar vi inte riskerar vi att bli bortplockade ur organisationen.

 

Några frågor

  • Tycker polisen att vi eftersöksjägare misslyckats med att avliva skadat vilt?
  • Litar inte polisen på att älgjägare genomför godkänt skjutprov inför älgjakten? De flesta jaktlag har som krav att Svenska Jägareförbundets skyttemärke i brons ska genomföras innan älgjakten.
  • Är denna skyttedag obligatorisk varje år?
  • Är det fler län än Värmland som har detta krav? Eftersom det står i kallelsen att detta är polisens direktiv.
  • Varför har denna obligatoriska skyttedag uppkommit, det vill jag gärna få ett svar på.

 

Arbetar den dagen

Jag själv arbetar skift och den 4 april så jobbar jag. Ska jag då ta ledigt från jobbet för att få fortsätta genomföra samhällsnytta med eftersök?

Jag är inte anställd av polisen, jag får uppdrag att sköta ett eftersök i taget, men jag har inte skrivit på något anställningsavtal.
När jag gjort mitt uppdrag får jag arvode för det.

Ska jag ekonomiskt förlora på att genomföra ett skjutprov, och även betala drivmedel och ammunition för att få göra samhällsnytta?

Själva ersättningen man får för ett skarpt eftersök täcker egentligen inte mer än bränslekostnader.

 

40 kronor i timmen

Håller man exempelvis på med ett rådjurseftersök i tio timmar innan man lyckats så har man 40 kronor per timme före skatt. Jag gör inte detta för pengarna, jag gör det för att förkorta lidandet för skadade djur.

Som jag ser det har vi jägare tagit på oss uppgiften att genomföra eftersök på trafikskadat vilt inom ramen för NVR. Polisens roll är att ta emot anmälan, ge oss rätt uppgifter och avsluta rapporten när vi har anmält att vi avslutar eftersöket.

 

Trimma egen organisation

Benny Lindroth. Foto: Boo Westlund

Det är inte polisen som genomför eftersöket, och det är inte polisen som har kunskaperna. Det är vi jägare som tar på oss en viktig samhällsuppgift för att förkorta skadade djurs lidande.

Hur vi förbereder oss och vilka beslut vi tar ute i skogen ligger på oss eftersöksjägare. Många har slutat som eftersöksjägare eftersom polisen lägger sig i hur vi genomför uppdragen, vilka hundar vi använder och hur vi förbereder oss och våra hundar.

Det har gått så långt att vi börjar få brist på eftersöksjägare.

Polisen borde i stället ägna sig åt att trimma sin egen organisation så att vi får rätt uppgifter när vi ska starta ett eftersök.

I stället är vi på väg mot en toppstyrd organisation där vi jägare behandlas som om vi är anställda av polisen, med en länsansvarig polis som vår chef.

 

Ställer inte upp

Själva idén med att arrangera skyttedag och utbildning har jag inget emot, det går inte att träna för mycket och vi behöver också träffas för att dela erfarenheter och trimma vår egen organisation.

Men att kalla till obligatorisk skyttedag med motiveringen att det är ett polisdirektiv ställer inte jag upp på. Då får ni ta in någon ny jägare som ersätter mig.

 

Benny Lindroth 

Eftersöksjägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.