fredag 9 juni

Opinion

Debatt: ”Lita inte på Polismyndigheten i vapenfrågor”

Foto: Lars-Henrik Andersson

Peter Thorsell, sakkunnig i vapenfrågor inom Polismyndigheten, säger i SVT att jägare inte alls ska oroa sig över EU:s föreslagna ändringar i vapendirektivet. Skälet är att skärpningarna enligt honom inte alls berör jaktvapen, eller i varje fall inte i speciellt hög utsträckning. Den som tillmäter Thorsell goda intentioner i frågor som rör vapen misstar sig emellertid grovt.

Peter Thorsell har under tre år inte kunnat hantera vare sig den absurt restriktiva tillståndsgivningen för enhandsvapen för målskjutning eller de ibland årslånga handläggningstiderna för denna i Västra Götaland. 
Där kör man sitt eget race, kort uttryckt. Som ordförande i en av Västsveriges större pistolskytteföreningar vet jag mycket väl vad jag pratar om. 
Det har varit och är mycket förvånande att detta får fortgå i ett land som aspirerar på demokrati och rättssäkerhet, men så illa är det faktiskt.

Sportskytte motarbetas
Företrädare för Polismyndigheten, centralt och i Västra Götaland, har därtill aktivt – och vad jag förstår, på eget bevåg – motarbetat både IPSC och pistolskytte under flera års tid. 
Jag har själv hört företrädare för dåvarande Rikspolisstyrelsen säga att man ”fokuserar” på att neka licenser för de halvautomatiska gevär som förekommer i det dynamiska skyttet, trots att dessa är helt lagliga i Sverige. Detta sas på ett möte i Göteborg 2014, där företrädare för skytteföreningar var inbjudna.
Detta sker trots att det är väl belagt att legala vapen som ägas av jägare och sportskyttar inte utgör några problem i Sverige. Polismyndigheten verkar vilja minska dessa i alla fall. Vem har gett Peter Thorsell det uppdraget? 

EU-förslag lovordas
Nu ger man sig på de vapen som används i det dynamiska skyttet och lovordar på machiavelliskt manér EU:s förslag, som spelar Polismyndigheten rätt i händerna. ”Det är inte er vi vill åt, utan de andra, de dumma sportskyttarna”. Vem kan vara förvånad?
Nu är jag inte intresserad av att skjuta dynamiskt gevär. Men att Svenska Jägareförbundet gör gemensam sak med skytteförbunden är både glädjande och viktigt. 
Nästa gång Peter Thorsell får för sig att göra tummen upp för något påfund från EU för att få bort något vapen han anser är för farligt kan det vara min älgstudsare som är ett ”prickskyttegevär med militärt ursprung, extremt lång räckvidd och stor eldkraft”.

Johan Feldtmann
Jägare och pistolskytt
Vänersborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.