tisdag 19 mars

Opinion

Teoriprovet i jägarexamen får inte bli en klassfråga, anser skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Låt även de som kuggat på teorin göra praktiska provet”

Hur blir man bra på fotboll? Genom att läsa reglerna, titta på matcher eller spela själv? Svaret är självklart. Detsamma gäller för jakten. Det krävs vissa teoretiska grundkunskaper, men det mesta lär man sig under praktisk jakt.

Trettio år som jägarutbildare på Råneskolans högstadium har lärt mig att det inte automatiskt är de med flest rätt på proven som blir bästa jägarna.

De som haft svårt med teorin kan senare, till exempel som hundförare, få ta hand om situationer som ”välutbildade” ställt till med.

Därför är det sorgligt om ”jägarämnen”, efter mycket pluggande, sållas bort av ett för svårt prov eller krångligt formulerade frågor.

 

En biljett

Teori är viktigt och alla ska naturligtvis läsa kursmaterialet. Men jägarexamen är endast biljetten in i jakten. Jägare blir man genom att jaga.

Datorer och mobiltelefoner försämrar läsförståelsen hos uppväxande generationer. Det måste provkonstruktörerna ta hänsyn till, om jakten ska fortsätta vara en folkrörelse och inte bli en klassfråga.

Frågorna måste formuleras på ett språk som inte kan missförstås. Flervalsfrågor ska bara ha ett rätt svarsalternativ och handla om väsentligheter.

Frågor på betydelselösa fakta, som enkelt går att ta reda på vid behov, bör tas bort.

 

Sporrades av praktik

Råneskolan i Norrbotten har erbjudit sina elever jägarexamen sedan den infördes på 1980-talet. Från början skedde det under ämnet Elevens val.

Teorin gjordes under läsåret och sista skolveckan avlades de praktiska proven. Då deltog även de som inte klarat teoriprovet.

Många som kuggats på teorin tyckte då att skytte var fantastiskt roligt, andra visade sig vara naturliga skyttebegåvningar. Dessa upptäckter sporrade dem att läsa på extra, klara teoriprovet och få ut jägarbeviset.

När godkänt teoriprov blev en förutsättning för att få göra praktiska provet försvann denna möjlighet.

Dessa ungdomar skaffar sig i dag andra fritidsintressen och är därmed, förmodligen för evigt, förlorade som jägare och förbundsmedlemmar.

Detsamma gäller nog även för äldre som, en tusenlapp fattigare, missat teorin ett par gånger.

 

Ett praktiskt hantverk

Jaktens två viktigaste moment, vapenhanteringen och förmågan att värdera skottsituationens möjligheter och risker, går inte att läsa sig till.

Då jakt är ett praktiskt hantverk är det rimligt att ändra reglerna så att deltagare, exempelvis i en studiecirkel, kan göra praktiska provet även om de kuggat på teorin.

Ett lyckat resultat där skulle säkert leda till att de lade på ett extra kol och fixade teorin.

 

Bredare bedömning

Ett problem i debatten om hur svårt teoriprovet egentligen är, är att väldigt få har sett frågorna. Provet är kanske bra som det är?

För att få en bredare bedömning om dess relevans, kunde Naturvårdsverket publicera ett provexemplar, som sedan togs bort ur examinationen.

Det skulle även ge blivande jägare ett hum om kravnivå och hur frågorna är formulerade.

Undertecknad har också för ett antal år sedan lämnat en motion till Jägareförbundets årsstämma om att de som kuggat på teorin ska få göra det praktiska provet.

 

Kjell Brännström

Medlem i Jägareförbundet, Norrbottens län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.