söndag 17 oktober

Opinion

Publicerad 22 oktober 2020 - 08:07

Debatt

Fanta og Cora Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Länsstyrelsen lurade oss på sista jakten”

Är samebyarna ute efter att bestraffa småviltsjägare som en hämnd för gamla oförrätter man tycker sig upplevt? Är Länsstyrelsen i Jämtlands län samebyarnas lydiga redskap? Det frågar Torbjörn Mårdberg i den här debattartikeln.

Då det sedan lång tid, i fem veckor, varit avlyst för småviltsjakt på områdena TÄ, HA, MI och TÅ under Länsstyrelsen i Jämtlands län var vi många som såg fram emot några sista jaktdagar innan snön blev för djup, när avlysningen skulle upphöra den 19 oktober.

På förmiddagen den 18 oktober var beskedet på natureit.se att avlysningen gällde till dagen efter på Tåssåsen.

Vi kör 45 mil från Gävle, går med 20 kilo packning var en mil upp på fjället. På morgonen den 20 oktober då vi ser att vädret tillåter jakt går vi in på natureit.se för att lösa och aktivera jakttillstånd. Beskedet är att området är avlyst i ytterligare fyra dagar. Det är bara att packa ihop och åka hem igen. Vi har blivit lurade på årets sista jakt.

 

Ensidig framförhållning

Jag mailar supporten på natureit.se och frågar vad som pågår, och om inte de fem dagarnas framförhållning gällande möjlighet att boka jakt är ömsesidigt, och får till svar:

”Hej Torbjörn,
Ja vad ska man säga. Det här mailet kom igår kväll 19/10 (för flera byar).

Hej

Länsstyrelsen har idag beslutat att förlänga avlysningen för småviltsjakt inom Tåssåsens åretruntmarker till och med den 25 oktober för flertalet områden. Avlysningen omfattar samtliga jaktområden, utom TÅ5b, från och med den 20/10 till och med den 23/10. Från och med den 24/10 öppnas områdena 3a, 5a, 6a, 6b samt 10a upp för jakt igen. Övriga områden inom Tåssåsens sameby är avlysta för småviltsjakt till och med den 25/10.

Ni som får detta mail har bokat en eller flera dagars jakt inom avlysta områden under den aktuella perioden. Jakten kan inte genomföras. Länsstyrelsen återbetalar köpta dagskort.
Aktuellt beslut finns att läsa på länsstyrelsens web och nås via denna länk https://www.lansstyrelsen.se/jamtland/om-oss/nyheter-och-press/nyheter—jamtland/2020-08-21-smaviltsjakten-i-jamtlands-lan—en-summering-av-laget-och-aktuella-beslut.html

 

Med vänliga hälsningar
Göran Gabling, Biträdande enhetschef Naturvårdsenheten

Med vänliga hälsningar
NatureIT support”

 

Betalar helikopter

Jag skulle med glädje bekosta en helikopter som synade av fjället efter obefintlig ren vilket jag tycker att länsstyrelsen skulle gjort innan beslut fattades.
Vad hade hänt om vi bokat, betalat och aktiverat våra tillstånd innan vi lämnade Gävle, stängt av våra mobiler för att slippa dem på fjället, eller befunnit oss ännu längre in på fjället utan täckning och jagat våra tre dagar som tänkt.

Detta liknar i mina värsta farhågor trakasserier eller någon slags historisk hämnd med kollektiv bestraffning från samebyarna.

Hade de vädret i åtanke och förstod att ingen åker upp efter den 24 då dagarnas snö fallit?

Ja, här hopar sig tyvärr konspirationsteorier vilket jag inte brukar hänge mig åt. Men nu undrar jag vad det är som pågår.

 

Bättre villkor?

Jag har kontaktat Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet med ansvar för fjäll- och kustjaktsfrågor, samt Saila Quicklund, riksdagsledamot för Moderaterna med intresse för samma frågor.

Jag har berättat om vad vi fått utstå och fått bra respons, som jag hoppas leder till bättre villkor för oss småviltjägare.

Blir det inte bättre får jag väl förtränga att det finns fjäll med ripor på en stor del av landets yta och lägga ner den jakt jag uppskattar mest.

Ett annat sätt kan vara att boka, betala och aktivera jakttillstånd när det är grönt och gå till område utan internettäckning, jaga ovetandes om avlysningen och få tillbaka pengarna för jakttillståndet av länsstyrelsen, eller?

 

Torbjörn Mårdberg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget