torsdag 6 oktober

Opinion

Publicerad 9 juli 2020 - 07:22

Debatt

Naturens skådespel pågår dygnet runt, året om, skriver Karl-Mikael Bremer. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Långsamhetens lov – att njuta av stillheten”

I vår lätt hysteriska värld är stillhet det mest dyrköpta – och som jägare har vi en outsinlig källa av stillhet att ösa ur. Njut av att du är en privilegierad människa som har den i din närhet, skriver Karl-Mikael Bremer, vice ordförande i Lidköpings jaktvårdskrets.

Under coronans tidevarv har jag ägnat lite extra av min fritid åt att titta på det digra utbud av jaktfilm som finns på Youtube. Jakten har genomgått en digitalisering. Det är mycket jakt på nätet, vilket är bra på många sätt.

Jag själv växte upp under åren då videovåld var något som debatterades flitigt och hårdrock ansågs vara skadligt. Vi är många som kommer ihåg Siewert Öholms ”Svar Direkt” i SVT, speciellt inslaget om hårdrocksbandet W.A.S.P. Det var smått komiskt.

Tro nu inte att jag drar någon parallell mellan vuxnas skräck för att fostra fram en hel generation av våldsbejakande unga män och kvinnor på 1980-talet, med utbudet av jaktfilmer på Youtube. Den jämförelsen haltar redan innan den har nått pappret.

Det jag vill passa på att lyfta är lånat av författaren Owe Wikström och dennes bok Långsamhetens lov.

 

Stillhet – det mest dyrköpta

Skogens lågintensiva spänning. Mystiken av att på denna plats har människor genom årtusenden skapat sitt liv. För den som öppnar sina ögon för det lilla, finns det mycket att uppleva. Detta är svårt att skildra på 13 minuter jaktfilm på Youtube.

Det som är mest dyrköpt i vår lätt hysteriska värld är stillhet. Som jägare har jag en outsinlig källa av stillhet att ösa ur.

De tvära kasten mellan att det är kav lugnt till att det blir bokstavligen blodigt allvar, går på hundradelen av en sekund. Det är få fritidsaktiviteter som erbjuder sådan spänning.

Många är de jaktdagar då inte ett skott avlossas. Alla kommer hem från skogen, trevlig samvaro kring lägerelden, ett bra drev, en rolig jakthistoria från förr.

Många känner igen sig. Kärleken till naturen är på djupet något som förenar de som jagar. Hur förmedlas det på 13 minuter jaktfilm?

 

Jägaren – den som älskar

Har vi ett intresse som handlar om att vårda naturens resurser, skapa förutsättningar för biologisk mångfald, kan det kanske bäst beskrivas som ett kärleksförhållande. Nu kanske ni skrattar.

Men ge resonemanget en chans. Det som gör att vi längtar ut till skogen i november med snöblandat regn. Att känna en isande vind i ansiktet på ett pass i mörkaste storskogen. Det måste väl ändå innebära att vi älskar?

Vad har då detta med jaktfilmer att göra? Inget, tänker du. Bilden av den kärleksfulla jägaren som älskar att vara i skogen är inte det som går genom rutan.

 

Njut av skådespelet

Ta chansen att se det lilla, att njuta av drevet som gick förlorat. Njut av att du är en privilegierad människa som har stillheten i din närhet. Stillhet helt naturligt – utan att starta appen för ”mindfullness”.

Framöver kommer jag försöka att låta mobilen ligga i fickan på passet. Vi deltar i ett skådespel som sker mitt framför oss.

Vi ska känna oss stolta över att skogen tar emot oss, att den står kvar efter att vi har lämnat. Skådespelet pågår dygnet runt, året om.

Inte bara från och med att älgjakten startar.

 

Karl-Mikael Bremer

Vice ordförande Lidköpings jaktvårdskrets

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget