söndag 23 juni

Opinion

Skribenten såg fram emot att licenskravet på ljuddämpare skulle försvinna. Med förslaget till ny vapenlag blir det inte så. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Lagförslag under bältet”

Fokus måste ligga på att bekämpa de illegala vapnen, inte de legala, skrev socialdemokraterna Morgan Johansson, då ordförande i justitieutskottet, och
Sven-Erik Bucht, då regionpolitisk talesman, i debattartikeln ”Regeringen fokuserar på fel vapen” den 18 mars 2014 på svenskjakt.se.

Bäste Morgan och Sven-Erik,
Lagförslaget att implementera EU:s vapendirektiv har nu kommit.
Först och främst, Sverige har i dag de strängaste vapenlagarna i hela EU, det stora problemet är den olagliga importen från sydligare länder.
När före detta inrikesminister Anders Ygeman ger uppdraget till Kazimir Åberg att utreda implementering av vapendirektivet, samt säger offentligt ”Gör så lite åverkan som möjligt” är det vad man förväntar sig.

 

Raka motsatsen

När förslaget från Kazimir Åberg kommer ut, ser det ut att vara en fars, raka motsatsen är vad han gjort.
Jag skulle kunna sätta en bra peng på att Kazimir Åberg har blivit coachad av några tjänstemannaaktivister, troligen från Polisen eller justitiedepartementet. Vi vet att det finns ett gäng hoplofober inom denna krets som inget annat vill än att avväpna oss svenskar i det långa loppet.

Lagförslaget som kom ut är en ren förolämpning, ett slag under bältet. Jägare, målskyttar och samlare av vapen är Sveriges mest kollade (varje natt mot belastningsregistret) och laglydiga grupp människor. Det känns som att ha 24 timmars licens. Att misstänkliggöra oss på detta sätt är absurt och kontraproduktivt.

 

Ljuddämpare kom inte med

Det positiva i förslaget var att ta bort licens för ljuddämpare. Det var verkligen en morot och jag såg personligen fram emot detta. Det kom inte med alls, till förtret för många med hörselproblem, eller de som vill hindra sina jakthundar från att skadas av höga ljud.
Hur ska vi kunna lita på er när detta händer? Nästan alla partier var eniga om att inte gå utöver vad EU ställer för krav. Nu blir det tvärtom.

 

Ulf Alexandersson

Linköping

 

Fotnot: Hoplofobi betyder vapenskräck.

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.