söndag 22 maj

Opinion

Publicerad 23 april 2020 - 15:28

Debatt

Charlie Weimers, Jessica Stegrud samt Peter Lundgren, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna.

Debatt: ”Kritisera Kinas djurhållning – inte den svenska”

Vi röstade ja till vänstergruppens förslag i EU-parlamentet som innebar som kritiserar den miljardindustri i Kina som leder till omfattande illegal jakt på utrotningshotade arter. Vi delar däremot inte vänstergruppens motivering bakom ändringsförslaget, skriver Sverigedemokraternas tre EU-parlamentariker.

Asiaten, Hong Kong-influensa, SARS och nu corona. Pandemier är tyvärr inget nytt och den vi just nu genomlider är en av de värsta hittills. Dessa virus uppstår där djur och människor kommer i kontakt med varandra.

Om det är fladdermöss denna gången, som WHO påstår, låter vi vara osagt men uppenbart är att dessa typer av virus inte uppkommer i våra delar av världen.
Coronaviruset har med stor sannolikhet uppstått i Wuhan, Kina, och många forskare, även kinesiska, kopplar utbrottet specifikt till deras ”våtmarknader” som öppet säljer vilda djur av alla dess slag.

Många av dessa djur äts inte primärt som mat. Kinesisk traditionell medicin framhäver principen att man blir lika stark och frisk som det djur man äter. Därför utgör konsumering av exotiska och udda djur en miljardindustri i Kina och leder till omfattande illegal jakt på utrotningshotade arter.

 

Därför röstade vi ja

Detta måste kunna kritiseras. Därför röstade vi för ett ändringsförslag till en resolution som vänstergruppen i Europaparlamentet hade lagt under förra veckan. Naturligtvis en partigrupp vi sympatiserar väldigt lite med – delvis på grund av jaktpolitiken.

Vi ska komma ihåg att resolutioner i Europaparlamentet enbart är en åsiktsyttring och inte behöver leda till lagstiftning. Resolutioner blir därför ofta ett politiskt spel där olika partigrupper skriver ändringsförslag som ska vara svåra att motsätta sig, samtidigt som de innehåller annat som man kanske inte kan ställa sig bakom.

Vi delar inte vänstergruppens motivering bakom ändringsförslaget – de vill säkerligen förbjuda all jakt om de fick bestämma.

 

Kritik av djurmarknader

Ändringsförslaget kan tolkas som att man ville förbjuda all form av viltkött, men läser man den första delen är det tydligt att det handlade om kritik av framförallt de avskyvärda marknaderna i Kina.

Misslyckat försök att förbjuda konsumtion av vilt

Vi tycker det är fel att svenska jaktintresserade ens tar åt sig av denna kritik. Vår djurhållning är den bästa i världen och svenska jägares respekt för det svenska viltet är oöverträffat.

Vi hade aldrig släpat älgar och hjortar till en marknad och stängt in dem levande i små burar.

Jägarfederationen FACE ryckte ut och varnade för ändringsförslaget, vilket vi har respekt för, men man behöver även tänka sig hur kritiken hade sett ut om vi röstat nej till förslaget. Betyder det att vi stödjer Kina?

 

Står upp för jakten

Det finns nog inget parti i Sverige och kanske Europa som är så tydliga i sitt motstånd mot överstatliga regleringar, men rent utsagd avskyvärd djurhållning kommer vi alltid att kritisera utan undantag.

Vi respekterar att alla är på sin vakt mot undermålig EU-reglering som vi har vant oss vid att se ofta, vårt parti var det enda som ville ha en debatt om EU:s kommande blyförbud till exempel.

Vi vill att EU ska ha exakt noll makt över Sveriges jaktpolitik. Vi är det svenska parti i Europaparlamentet som står upp för svenska jägare.

 

Peter Lundgren (SD) Europaparlamentariker
Charlie Weimers (SD) Europaparlamentariker
Jessica Stegrud (SD) Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget