tisdag 6 december

Opinion

Myndighetsföreträdare måste sluta att komma med osanna beskyllningar och svartmålningar av jägarkåren. Ett sådant agerande är bara kränkande och kontraproduktivt, hävdar Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson i debattartikeln. Foto: Lars-Henrik Andersson och Mostphotos.

Debatt: ”Kränkande och kontraproduktiv svartmålning”

Under en debatt i SVT Aktuellt hävdar miljöåklagaren Åse Schoultz att Svenska Jägareförbundet talar med kluven tunga. Hon menar att förbundet inte tydligt nog understryker ett avståndstagande emot illegal jakt.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 2 oktober 2019 - 18:25

Torbjörn Larsson, ordförande Svenska Jägareförbundet.

Jag upplever uttalandet som både kränkande och upprörande. Det är precis den typen av svepande anklagelser som skapar ett avgrundsdjupt dike mellan paragraftrogna myndighetsföreträdare och de som tvingas leva nära vargen.

Jag ska vara extremt tydlig. Svenska Jägareförbundet är emot alla former av brott mot jaktlagstiftningen, oavsett det handlar om älg, hjort, fågel eller varg. Illegal jakt leder till att allmänhetens syn på jakt blir sämre, vilket i sin tur minskar acceptansen för jakt.

En helt avgörande fråga för oss.

 

Kräver insikt

Med detta klarlagt finns det ett par viktiga parametrar som Åse Schoultz och andra myndighetsföreträdare missar. Den illegala jakten måste bekämpas med två olika verktyg. Den första är att alla lagbrott ska bestraffas. Det är den del där miljöåklagaren verkar och den enda delen hon verkar beakta.

Men det är den andra delen som är den avgörande om vi ska minska det illegala dödandet av varg. Hur kan laglydiga människor som aldrig dömts för någonting plötsligt tänka sig att begå grova brott som ger långa fängelsestraff? Den frågan måste samhället, politiken och myndigheter ställa sig. För det är först när man förstår orsaken som man på allvar kan göra något åt det verkliga problemet.

 

Förstår inte grundläggande problem

Orsaken är djupt mänsklig och baserar sig på hur människor agerar när man känner sig utanför, återkommande sviken, maktlös och utan möjligheter att påverka sin närmiljö. Ett bittert utanförskap. För det är så ett flertal människor upplever sin livssituation. Ingen ansvarig lyssnar, bekräftar eller visar någon förståelse för deras känslor och oro.

Och när väl myndighetspersoner – någon enstaka gång – tar sig tid att möta människorna lyfter de fram internationella åtaganden, inavelskoefficienter och bevarandeargument. Men dessa argument bekräftar bara att man inte förstått det verkliga problemet. För vargen fortsätter att döda jakthundar, boskap och röra sig inne i samhällen eller utanför förskolor.

 

Förbundet är ingen myndighet

Det är alltså vårt förvaltningssystem eller snarare bristen på en förvaltning, myndigheternas agerande och bilden av verklighetens folk i rovdjursområdet som skapar en grogrund för illegal jakt. Detta måste såväl politiken som myndigheterna både se, förstå och hantera.

Detta tycks helt ha förbigått miljöåklagare Åse Schoultz. Hon vill att Svenska Jägareförbundet ska ikläda sig rollen av en myndighet och därigenom förstärka det utanförskap som jägare och medborgare i rovdjurslänen redan känner.

Miljöåklagaren kan vara säker på en sak. Vi kommer aldrig göra det hon efterlyser. Vi är en medlemsorganisation som står upp för laglig jakt och en faktabaserad klok vargförvaltning.

 

Avgörande förändringar

Om inte politikerna åter tar tag i frågan lär vargen till sist enbart förvaltas illegalt. Och om ni läst texten ovan vet ni vad förbundet tycker om det.

Sverige behöver en vargförvaltning som:

  • Sätter människorna som lever med vargen i centrum
  • Innehåller möjligheter för dessa människor att kunna påverka sin livsmiljö
  • Omedelbart beslutar om skyddsjakt på vargar som rör sig nära människor eller dödar hundar och tamdjur – och att skyddsjakten genomförs lika snabbt
  • Minskar koncentrationen av varg
  • Inför en årlig licensjakt på varg
  • Har förtroende och accepteras av alla i samhället – eftersom den också beaktar människliga perspektiv

 

Ogrundade anklagelser

Ovanstående är avgörande för att skapa en förutsägbar och långsiktig vargförvaltning som fungerar. Svenska Jägareförbundet är övertygade om att dessa åtgärder också minskar den illegala jakten på varg.

Men det första steget – som är det enklaste – är att myndighetsföreträdare slutar att komma med osanna beskyllningar och svartmålningar av jägarkåren. Ett sådant agerande är bara kränkande och kontraproduktivt. Det borde alla involverade förstå.

 

Torbjörn Larsson

Ordförande Svenska Jägareförbundet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget