fredag 19 april

Opinion

Att aktivt arbeta med viltvård, utsättning och utfodring är för många en investering som vilken investering som helst. Att förbjuda sådan utfodring leder bara fel, anser debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Korrekt utfodring gynnar lantbruket”

Utfodringsförbud som regeringen föreslagit är mycket bekymmersamt. Utfodring som sköts på rätt sätt gynnar lantbruket, och skador bekämpas bäst genom samarbete, inte påbud från myndigheter.

Jag håller med om att utfordring ska ske med bra foder (inte med makaroner, wienerbröd eller dylikt) och i måttliga givor, vilket i mitt fall sker via automatiska foderspridare.
Dessa spridare gör att vi kan försöka etablera fasaner trots att räv och hök tar nästa alla. Det gör också att vi kan försöka styra undan vildsvinen från baljväxterna och andra grödor, så att inte allt vänds upp och ned på kort tid. Så skedde när jag trodde att det fanns så gott om mat i naturen att vildsvinen skulle låta bli våra åkerbönor – men så blev det inte.

Gynnande utfodring
Vår utfodring ger oss också möjlighet att försöka få änder att stanna i små dammar i stället för att bara flyga förbi. Detta kombinerat med klassisk viltförvaltning vid jakt, skydd och saltstenar måste fortfarande vara en ren markägarfråga.
Med god kommunikation grannar emellan är detta inte ett problem utan snarare tvärt om – utfordring kan gynna böndernas odlingar.
Jag blir skrämd när LRF, och andra som säger sig värna äganderätten, anser att det är en självklarhet att lagstifta mot utfordring.
Jag har även på sociala medier sett inlägg som säger att ingen äger viltet och ansvarar för dess skador.
Nej, ingen äger viltet per se, men om man arbetar aktivt med viltförvaltning och köper in fasaner, andungar, foder med mera, så satsar man kapital i en investering likt vilken investering som helst.
Att då frånta ägaren/brukaren rätten att bestämma över denna typ av markförvaltning med de eventuella inkomster detta ger för många jakt- och turistarrangörer (och som trivsel för vanliga naturintresserade), är vansinnigt!

Handlar om samarbete
Jag hoppas verkligen att Svensk Jakt fortsätter att belysa detta ämne, och att Jägareförbundet fortsätter att aktivt arbeta för den fria jakten – som förbundet alltid har gjort.
Väl förvaltad jakt ger väl förvaltade viltstammar och detta är inte synonymt med att det svenska jordbruket ska behöva stå tillbaka.
Det handlar om samarbete mellan ägare och brukare – inte påbud från myndigheterna.

Henrik Boman

Fakta

Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.