fredag 29 mars

Opinion

Om vi jägare inte i vår vardag förklarar vad det är vi sysslar med där ute, när vi inte längre håller oss till fakta utan vi istället ägnar oss åt pajkastande – då är det vi som är förlorare, skriver debattören i det här inlägget. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Jägarna glömmer sitt kollektiva ansvar”

Som inbiten användare av sociala medier har jag de senaste två veckorna läst de mest häpnadsväckande påståenden om jakt, hundar och om hur jägarna tävlar för nöjes skull på levande djur.

Debatten är snedvriden, bygger på felaktiga grunder och drivs på av några få föreningar som inte är direkt vänligt inställda till jakt.

De som tillhör den yttersta falangen, de som låter mest, skriver mest propaganda och som ibland till och med tar till hot är sannolikt i minoritet inom dessa föreningar.

Dessa personer kommer vi förmodligen aldrig att nå med faktabaserade argument, oavsett hur många gånger vi försöker förklara att vi inte är några djurplågande monster. Denna lilla grupp väljer nämligen att vara faktaresistent.

Jaktmotståndarna är helt enkelt inte mottagliga för fakta som presenteras, oavsett argument eller faktabaserad dokumentation. Man drivs av helt andra mål och värderingar.

 

Normala djurägare

För sakens skull ska nämnas att dessa föreningar normalt tar avstånd från alla former av hot och våld.

Men, de allra flesta som är mottagare av vissa mer eller mindre extrema organisationers skrifter och märkliga argument mot jakt, är säkert bara vanliga djurägare som helt enkelt gillar djur.

Människor som är emot plågsamma djurförsök, utrotning av djurarter och som inte tycker att man ska ägna sig åt hetsjakt av djur.

Precis som du och jag. Eller hur?

De flesta människor förstår varför det är bättre att äta nyttigt och klimatsmart viltkött än danska grisar som är fulla med antibiotika. De förstår samhällsnyttan vi jägare utför i form av eftersök, stödutfodring och annan viltvård, så länge de bara får det förklarat för sig.

De allra flesta förstår också mer medialt uppmärksammade företeelser, som en fritt växande vargstam och andra mer kontroversiella ämnen där jägarkåren ofta hamnar i fokus. Så länge man bara förklarar vilka problem detta för med sig och ger en korrekt bild.

 

Förvrängd bild av rävjakt

Jag är helt övertygad om att bara man fick det rätt förklarat, så skulle man också förstå nyttan med Räv-SM.

Att det inte handlar om att man ”släpper 11 hundar samtidigt efter en räv och sedan tävlar om att hetsa räven till döds”. En bild som sprids och faktiskt tas emot som fakta av många människor. Och vad värre är: Som vissa väljer att tro på.

När ingen förklarat från början att jaktprov i grund och botten handlar om avelsutvärdering och är extremt viktiga hjälpmedel för att få fram bra, friska och sunda hundar som är väl fungerande för den uppgift de är framavlade för.

När ingen förklarat att tävlingar som Räv-SM inte handlar om att ”tillfredsställa blodtörstiga jägares lust att jaga oskyldiga djur”, utan att tävlingar av detta slag är viktiga verktyg för att motivera människor att fortsätta det viktiga arbetet med sina hundar.

Och det är ju så dags att börja med förklaringar när drevet är igång. När människor inom loppet av några dagar bildat sig en uppfattning baserat på feta rubriker och snedvridna, kunskapsförvirrade inlägg på Facebook.

 

Börjar med dig och mig

Om vi jägare inte i vår vardag förklarar vad det är vi sysslar med där ute, när vi inte längre håller oss till fakta utan vi istället ägnar oss åt pajkastande – då är det vi som är förlorare.

Då kommer vi i framtiden inte vara den naturliga del av samhället som vi jägare faktiskt historiskt varit, fortfarande är och vill vara. Då slutar det med att jägarkåren är en undanskuffad liten minoritet som är ”konstiga, arga och dödar djur i skogen”.

Och detta är i grund och botten faktiskt inte ett specifikt försäkringsbolags eller någon av våra jägarorganisationers totalansvar – det är ett kollektivt ansvar!

Detta börjar och slutar med dig som läser detta och är jägare. Att just du förklarar för dina barn, barnbarn, släkt och vänner att jakt faktiskt handlar om mer än att bara döda djur.

Mikael Jägare

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.