fredag 29 mars

Opinion

Måluppfyllnad och skogsbruk har inget med jakt att göra. Jakt är ett intresse, anser skribenten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Jag jagar inte för att uppfylla mål”

Är måluppfyllnad av avskjutning ett bättre styrmedel än spillningsinventeringen inom den adaptiva älgförvaltningen? Det frågade Carl Dahlöf i debattartikeln ”Realistiskt intervall bättre för älgförvaltningen”.

Vad menar Carl Dahlöf med måluppfyllelse? Jag har aldrig jagat för att uppfylla några som helst mål. Jag jagar för att det är kul, spännande och träffar trevliga jaktkamrater. Aldrig någonsin under mina 64 års jagande, har jag jagat med skälet måluppfyllelse.

Jag har aldrig sagt till min fru: ”jag åker till skogen en vecka för att idka måluppfyllelse”.

 

Gemensam lösning

Inse att jakten är ett intresse och att skogsadministration är något helt annat! Blanda inte ihop dessa två, låt jaktfrågorna lösas av jägarorganisationerna och skogsfrågorna lösas av skogsägarorganisationerna.

Då gemensamma frågor uppstår träffas dessa organisationer och diskuterar. Förhoppningsvis kommer de fram till en gemensam lösning, och inte att en organisation dikterar att alla ska tycka som vi, för det är bara vi som har rätt.

I Sverige råder demokrati, detta verkar inte ha gått hem hos en del skogsägarorganisationer.

 

Har betalat

Som icke markägare har jag alltid arrenderat en markbit för att ha jakträtt, ofta 100 hektar à cirka 7 000 kronor i dagens penningvärde.

7.000 kronor i 64 år blir lika med 448.000 kronor. Jag påstår att jag mer än väl har betalat, vad de 174 älgar jag skjutit har käkat tallplantor för.

 

Leblom

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.