lördag 15 december

Opinion

Publicerad 21 februari 2018 - 08:51

Debatt

Kretsens styrelse är ett lag. Nyckelord för verksamheten är enligt artikelförfattaren delaktighet, engagemang, trivsel, ansvar och en demokratisk process. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Högst ovetenskapliga reflektioner från en folkbildare”

Vår jaktvårdskrets har en styrelse som har suttit sedan 1705. Det är bra, det ger stadga och minimalt med utrymme för konstiga nymodigheter. Posterna har liksom gått i arv och vi gör som vi alltid gjort.

Styrelsen i vår jaktvårdskrets behöver inte planera så mycket från år till år eftersom vi redan från första början har ett så fantastiskt koncept för vår verksamhet. Eller ja, lite förändringar kan det ju bli från ett år till ett annat eftersom den som skriver av planen kan missa något. Men, sen stencileringsapparaten kom har vi inga bekymmer med det!

Hans Jonsson

Det bästa, tycker vi i vår jaktvårdskrets, med att inte förändra och släppa in nya idéer, eller nya människor för den delen, är just att man vet vad man har. Vi jagar älg samma vecka varje år, inga småviltshundar får släppas 14 dagar innan jakten (jakten=älgjakten) så att de inte skickar över våra älgar till grannmarken. Småvilthundar får släppas först när älgjakten är avslutad, så det så.

Är man inte införstådd med det ska man inte skaffa en småvilthund.

 

Viktig föreningsverksamhet

Nä, skämt och överdrifter åsido, det har hänt ganska mycket genom åren. Inte minst på senare tid då många jägare fått nya typer av villebråd på sina marker.

Vad man däremot inte alltid tänker på är vad som krävs för att man som ideell förening (en jaktvårdskrets är det) ska kunna bedriva ett långsiktigt arbete som ger stabila, och kanske till och med nydanande, förutsättningar. Ett par av ingredienserna som behövs är hyggligt engagerade och inte minst intresserade personer/medlemmar.

Dessa personer/medlemmar måste få både utrymme och utbildning. Helst ska man ha lite roligt också.

 

Hur gör man då? Eller på ren värmländska, ”hôss bär en sä ôt da?”

När årsmötet har valt den nya styrelsen är det inte helt ovanligt att man har lite för bråttom att komma igång med arbetet. Man tar sig sällan tid att stämma av med varandra varför man valt att tacka ja till en styrelsepost, eller för den delen, varför man är med i föreningen över huvud taget. Det är heller inte helt vanligt att man funderar på vilka förväntningar medlemmarna kan tänkas ha på styrelsen.

Det kan vara bra om man tillsammans tänker till på vilka ”avtryck” man vill göra som styrelse.

En punkt som borde vara naturlig på något av de första mötena (gärna det allra första) är att man tillsammans i den nya styrelsen tar en titt på vad som står i föreningens stadga. Vad säger portalparagrafen? Finns det någon värdegrund att ta hänsyn till?

 

Styrelsen – ett lag

Ett enkelt sätt att skapa bra förutsättningar för samarbete i styrelsen såväl som i hela föreningen är att helt enkelt att sitta ner tillsammans och gå igenom föreningens olika roller- och ansvarsfördelningar.
Av naturliga skäl har man olika erfarenheter. En del personer har varit med länge och kanske sitter inne med gedigna kunskaper, en del är helt nya och har således inte samma bakgrund att luta sig emot.

Att jag skriver och kanske sitter inne med gedigna kunskaper beror på att man, enligt mina erfarenheter, ofta förväntas kunna och känna till det mesta om man varit med ett tag och tvärtom om man är ny.

Alla jaktvårdskretsar (och andra föreningar anslutna till Studiefrämjandet också för den delen) har möjlighet att få hjälp med föreningskunskapsutbildning/-utveckling genom Studiefrämjandet. Tillsammans jobbar vi igenom föreningens olika roller och funktioner och vi kanske till och med fixar en årsplanering.

 

Verktyg för verksamheten

Syftet med utbildningen är att ta fram verktyg för att kunna bedriva ett effektivt föreningsarbete med ett bra arbetsklimat.

Målsättningen är att förbättra och utveckla dig och din förening med ett enkelt material som visar på ett arbetssätt som utgår från varje användares egen förening. Nyckelord är delaktighet, engagemang, trivsel, ansvar och demokratisk process.

Så varför inte damma av de som var med redan 1705, plocka russinen ur den under lång tid gräddade kakan, lägga till lite ingredienser i form av nya idéer och visioner och röra ihop alltsammans till en ny och fräsch smet som gör att just er förening blir ett attraktivt och självklart val framgent!
Om intresse finns så är du/ni välkomna att höra av er till Jessica Larsson, Jägareförbundet Värmland-Örebro eller Hans Jonsson/Annelie Tyrelid Studiefrämjandet Örebro/Värmland.

 

”Dä kôster en kôpp kaffe å en kväll”.

 

Hans Jonsson

Studiefrämjandet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget