måndag 29 november

Opinion

Publicerad 2 december 2019 - 06:15

Debatt
En bättre bevakning av Jägareförbundet skulle stärka Svensk Jakts trovärdighet och dessutom förbättra medlemmarnas möjlighet till insyn och inflytande, anser skribenten.

En bättre bevakning av Jägareförbundet skulle stärka Svensk Jakts trovärdighet och dessutom förbättra medlemmarnas möjlighet till insyn och inflytande, anser skribenten. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Glöm inte bort att granska Jägareförbundet”

I ledaren i Svensk Jakt nr 12 skriver chefredaktören att tidningen ”granskar alla de makthavare som på olika sätt påverkar och bestämmer över jakten i Sverige”. Men han har i artikeln glömt bort tidningens uppgift att granska den egna organisationen.

Chefredaktör Martin Källberg ger också ett antal exempel på denna framgångsrika granskning och i rubriken står det att ”riktig journalistik gör skillnad”.
Jag ansluter mig gärna till berömmet, men konstaterar samtidigt att Källberg inte med en stavelse berör tidningens uppgift att bevaka och kritiskt granska den egna organisationen, Svenska Jägareförbundet.

Om den uppgiften inte ingår i tidningens uppdrag kan man ifrågasätta om tidningen fullt ut ägnar sig åt ”riktig journalistik”. Till yttermera visso ingår redaktionen i förbundets kommunikationsavdelning och är underställd kommunikationschefen. Det är dock chefredaktören som är ansvarig utgivare.

 

Osäker placering

När det gäller tidningar som ägs av medlemsorganisationer förekommer olika lösningar. En del tidningar är helt fristående, som till exempel tidningen Land Lantbruk, medan andra närmast är att betrakta som ”husbondens röst”. Var man ska placera Svensk Jakt är lite osäkert, men helt fristående tycks den inte vara.
Det finns ingen modell som är självskriven. Det finns skäl både för och emot olika modeller, bland annat beroende på vilken typ av organisation det rör sig om.

 

För lite granskning

Men när det gäller Svensk Jakt är enligt min uppfattning en sak säker, nämligen att tidningen i för liten grad ägnar sig åt att bevaka och kritiskt granska den egna organisationen.

Det har under årens lopp förekommit många händelser och även schismer inom förbundet som borde ha belysts av tidningen.

En bättre bevakning av förbundet skulle stärka tidningens trovärdighet och dessutom förbättra medlemmarnas möjlighet till insyn och inflytande.

 

Sören Larsson

 

Svar direkt från chefredaktören

Till att börja med vill jag tacka Sören Larsson för inspelet. Han är en av alla de medlemmar i Svenska Jägareförbundet som förstår journalistikens viktiga roll generellt – och specifikt Svensk Jakts uppgift, att på uppdrag av sina medlemmar granska Svenska Jägareförbundet.

Det är glädjande att se engagemang i denna fråga, eftersom journalistiken på många andra håll utarmas i vårt land, såväl vad gäller geografisk som ämnesspecifik bevakning.

Att jag i min text inte specifikt berörde tidningens uppdrag att granska den egna organisationen, Svenska Jägareförbundet, beror inte på att så ej sker.
Under det här året har Svensk Jakt exempelvis granskat förbundets ekonomiska läge utifrån årsredovisningen för 2018, som en del av vår omfattande bevakning av förbundets årsstämma.

Vi har rapporterat om turbulensen i Jägareförbundet Norrbotten där länsföreningens nyvalde ordförande tvingades avgå efter endast två veckor på sin post.

Vi har rapporterat om Monika Stridsmans avhopp från förbundsstyrelsen.

Kan bli bättre

Därmed inte sagt att Svensk Jakts bevakning av Jägareförbundet inte kan bli bättre. Att Sören Larsson slår vakt om tidningens oberoende gentemot sin ägare är bra och viktigt.

Svensk Jakts ambition är att i allt vi gör agera på uppdrag av våra läsare – Jägarförbundets medlemmar. Att ta upp, rapportera och granska de ämnen som läsarna är intresserade av. I korthet: Att tillgodose de önskemål våra främsta uppdragsgivare, läsarna, har.

Med det sagt kan jag också konstatera att läsarnas – medlemmarnas – intresse för Jägareförbundets ”inre liv” inte är enormt. En mindre del av medlemskåren är intresserad, men en relativt stor andel reflekterar föga eller inte alls över förbundets göranden och låtanden.

 

Strategisk fråga

Att arbeta med journalistisk innebär att ständigt prioritera. Vad ska vi skriva om? Vilka vinklar ska vi använda? Hur fördelar vi våra begränsade resurser för att på bästa möjliga sätt tillgodose läsarnas önskemål?

Att det ideella föreningslivet har sett bättre dagar, det vet alla. Jägareförbundets förmåga att fånga upp och omsätta jägarkårens engagemang sätts nu på prov, och kring detta skulle jag gärna se en mer omfattande debatt. För om Jägareförbundets angelägenheter i allt lägre grad intresserar medlemmarna, hur ska då förbundet vara fortsatt relevant?

Det, om något, är en strategisk fråga för framtiden. För en sådan debatt står Svensk Jakts spalter alltid öppna.

 

Uppmuntrar debatt

Svensk Jakt kan i viss utsträckning bidra genom att på olika sätt granska och därigenom förklara hur förbundet fungerar, men i slutändan är det ändå våra uppdragsgivares – läsarna, medlemmarna – önskemål som styr.

Vi uppmuntrar en fri och öppen debatt om Jägareförbundets verksamhet, i alla dess delar.

Vi tar gärna emot tips på händelser, schismer och andra förhållanden inom förbundet som bör belysas. Källskyddet är grundlagsskyddat, en viktig del av all seriös journalistisk verksamhet – och därmed ytterligare en god anledning för att stå upp för journalistiken.

 

Martin Källberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Svensk Jakt

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget