onsdag 29 mars

Opinion

Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Felaktiga uppgifter om illegal vargjakt”

När forskare, myndigheter och politiker sprider felaktiga uppgifter om den illegala jakten på varg, bidrar det till känslor av vanmakt och ilska hos människor vars livskvalitet påverkas negativt av vargförekomsten.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 25 januari 2020 - 08:25

Landsbygdsminister Jennie Nilsson skriver på Socialdemokraternas hemsida: ”Konflikterna kring jakten på rovdjur måste upphöra och ordning och reda skapas i förvaltningen av dessa. Starka krafter vill använda frågan om rovdjur för att dra isär Sverige.”

Det mesta bränslet har nog staten, dess myndigheter och forskare bidragit med själva, genom att vara vårdslösa med sanningen kring vargens överlevnadsstatus och ekologiska roll.

Vargforskarna Olof Liberg och Håkan Sand hävdar att illegal vargjakt dödar 20 procent av hela vargstammen och svarar för cirka 50 procent av alla dödsfall. Jag ifrågasätter detta.

 

Desperata människor

Det hävdas att många vargar har skottskador från illegal vargjakt. Samtliga vargar som dödades under licensjakt 2010–2017 obducerades. Av 146 vargar hade åtta äldre skottskador, men av dessa var sex från hagel.

Personer som till äventyrs ägnar sig åt illegal vargjakt använder inte hagelgevär. Sådana kan möjligen användas vid skyddsjakt med helikopter på skjutavstånd mindre än 15 meter.

Hagelfynden tyder på att desperata människor försökt skrämma bort vargar från tamdjur. Det återstår då bara två äldre skador från kulvapen (2015). Dessa skador kan mycket väl kan ha uppkommit vid tidigare licensjakter.

 

Stor osäkerhet

Antalet vargar i Sverige uppskattas i dag till cirka 300, eller mer korrekt 237–390 vargar, osäkerheten i sådana skattningar är stor.
Forskarna ovan deltog 2011 i en studie med syfte att visa på omfattningen av illegal jakt. De använde en statistisk metod för att jämföra förväntad med uppskattad tillväxt av vargstammen.

För det behövdes även en, synnerligen osäker, skattning av antalet vargvalpar per kull. Skillnaden mellan förväntad och uppskattad tillväxt blev stor, vilket är naturligt vid stora osäkerheter i antaganden och beräkningar. Forskarna valde dock att se skillnaden som orsakad av illegal jakt.

 

Andra förklaringar finns

Enligt min mening är skälet att resultatet blev ungefär samma som när man följt vargar försedda med sändare. Om en sändare slutade sända signaler och man inte lyckades återfinna vargen, såg man ingen annan förklaring än att vargen dödats illegalt och att förövaren förstört sändaren.

Man bortsåg ifrån att sändare kan upphöra att fungera trots att det finns batterikapacitet kvar, att unga vargar lämnar reviret och snabbt förflyttar sig långa sträckor samt att vargar får dödliga skador av bytesdjur och strider med andra vargar.

Skadade vargar söker skydd i naturliga grottor eller i fördjupningar under stora stenar, vilket medför att sändarsignalerna blockeras och vargen aldrig hittas.

 

Väcker vanmakt

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade ”förövare” leder till rättsövergrepp.

Det väcker i sin tur känslor av vanmakt och ilska hos människor vars livskvalitet, trygghet och försörjning påverkas negativt av varg.

 

Gert Ragnarsson

Bålsta

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget