onsdag 16 januari

Opinion

Publicerad 3 januari 2018 - 14:32

Debatt
Förgyll din kommande jaktsäsong genom att skaffa en adept och bli mentor, uppmanar debattören. Foto: Jan Henricson

Förgyll din kommande jaktsäsong genom att skaffa en adept och bli mentor, uppmanar debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Få ut mer av jakten – bli mentor”

Om vi vill se till att antalet jägare inte minskar har vi ett ansvar för att rekrytera nya jägare. Ett sätt kan vara att bli mentor och ta sig an en adept, som på så sätt får lära sig om den praktiska jakten och viltvården. Och det ger mycket tillbaka till mentorn.

Det svåraste med att börja jaga är inte att läsa in och klara jägarexamen och få vapenlicenser, det är att komma in i ett sammanhang. För många som börjar jaga följer detta med modersmjölken, man har jägare i familjen.

Men för en allt större andel finns inte den traditionen att falla tillbaka på. Man kommer från urbana miljöer, har ingen släkting som jagar och heller ingen jaktmark.

Om vi vill se till att antalet jägare inte minskar, vilket det faktiskt gör just nu, har vi ett ansvar för att rekrytera nya jägare. Ett sätt kan vara att bli mentor och ta sig an en adept.

Jag ser idag att många jägare har svårt hitta jaktmarker, jaktlag och därigenom få erfarenheter och jag är rätt så säker på att det finns många tagna jägarexamina som aldrig brukas.

 

En förmån

Jag har själv haft förmånen att ha mentorer för olika jakt- och fiskeformer, det har gett mig otroligt mycket och jag hoppas att mina mentorer fick något tillbaka. Icke förty, jag har mycket att lära och dessutom hjälper en adept mig att ifrågasätta det jag redan tror mig veta.

I tioårsåldern, var jag (och är fortfarande) otroligt fiskeintresserad. Min far var inte det minsta intresserad trots att vi bodde 100 meter från Luleälven. Som tur var hade vi en granne som var lika intresserad som jag. Han hade ingen son och hans dotter var helt ointresserad av fiske vilket kvinnor förutsattes vara på den tiden. På älven fanns bara en kvinna som fiskade och hon ansågs därmed vara lite galen.

 

Evigt tacksam

Gösta, som min mentor hette, tog med mig till fiskevatten både när och fjärran, lärde mig om olika fiskemetoder och om hur man tar tillvara fisken, levde lägerliv och allt som hör till.

Jag är honom evigt tacksam för att han förde in mig i ett äkta naturintresse som inte bara var ett betraktande.

När jag började jaga i tjugoårsåldern var det arbetskollegor som hjälpte mig med det mesta när det gällde älgjakt och fågeljakt.

När jag sedan flyttade till Småland och skulle börja jaga rådjur, hade jag förmånen att få hjälp av några generösa mentorer. Rådjur fanns ju knappt i Norrbotten på den tiden.

 

En naturlig adept

Min hustru har jagat några år nu, att ha henne som adept var ganska naturligt.  Inledningsvis krävs ju en hel del hjälp och stöd, särskilt när det kör ihop sig. Nu klarar hon sig själv väldigt bra, hon hittar pass och hon fäller vilt.

Vi har tillsammans adopterat en nybliven jägare i form av en bekant i sina bästa år, som likt min hustru börjat jaga lite senare i livet. Vi bjuder in henne, när så är möjligt, till de jakter vi själva deltar i och hjälper henne att få egna jaktmöjligheter.

 

Vad innebär det då att vara mentor?

Ja, det handlar helt enkelt om att dela med sig av något som inte kostar mer än din tid, nämligen din erfarenhet och ditt nätverk. Och allt är inte solsken, ibland får du vara beredd på att utdela konstruktiv kritik också.

Att delta i förberedelse för jakt är viktigt för sammanhanget. Ta med adepten på övningsskytte, passröjning, tornbygge och iordningställande av foderplatser. Inte minst kännedom om jaktmarken är viktig, visa på viltstigarna och generalspassen.

Berätta hur det brukar gå till när hunden är släppt och upptaget är ett faktum. Var kort och gott generös och dela med dig av dina kunskaper.

Väl ute i skogen handlar det om att hjälpa till med hur man väljer pass, uppträder på pass, passa fällt vilt, grilla korv och allt som hör till. När sedan viltet fått hänga ska självklart adepten delta i styckning och tillvaratagandet av djuret.

 

Första rådjuret på gång

Det känns som väl använd tid, då hon nu i stort sett har vilt på sig varje gång vi jagar. Det handlar om att ha tillräckligt många jakttillfällen för att få erfarenhet av att se vilt, bedöma avstånd och läge, samt inte minst våga släppa skottet.

Än så länge har vår adept inte fällt något rådjur, men det känns som om det bara behövs lite stolpe in nu, i stället för stolpe ut. Tillsammans med min fru har hon åkt på JAQT:s sjöfågeljakt i Västergötland, där de första gräsänderna fälldes.

Vi väntar nu bara på att tillsammans med henne få glädjas åt hennes första rådjur. I skrivandets stund är det en månad kvar på säsongen, så möjligheten finns.

Så om du vill förgylla din kommande jaktsäsong, skaffa en adept och bli mentor. Till yttermera visso kommer du att få mycket tillbaka.

 

Björn Isaksson

Bottnaryd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget